Članak

Optuženi u zatvoru

13. Decembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, ispitivanje dva svjedoka Optužbe odgođeno je zbog nedolaska Osmana Gogića, jednog od devetorice optuženih, koji je počeo služiti zatvorsku kaznu.

This post is also available in: English

Kako je pojasnio branilac Fahrija Karkin, Gogić je prošlog petka, 6. decembra, upućen na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne zbog saobraćajnog udesa.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je braniocu da je, “ako ništa”, korektno bilo da o tome obavijesti Sud BiH, kako bi ranije odgodili suđenje.

“Ogromni su troškovi. Dva svjedoka su jučer došla”, rekla je ona.

Karkin je kazao da se ne smatra krivim što to nije uradio, te dodao da je Gogiću pojasnio na koji način treba zatvorskom osoblju reći da petkom ima suđenje pred Sudom BiH.

On je rekao da je očekivao da će Gogić biti doveden na suđenje, kao i da je pretpostavljao da će nadležni iz zatvora o svemu obavijestiti Sud BiH. 

Gogić, koji se brani sa slobode, redovno je dolazio na suđenje.

“Nema drugog načina nego da odložimo glavni pretres za naredni petak, to je 20. decembar”, kazala je sutkinja Jesenković.

Zajedno s Gogićem, za zločine na nad srpskim civilima na području Kladnja, sudi se Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Harizu Habiboviću, Nedžadu Hodžiću i Kahri Vejzoviću, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije, te Teritorijalne odbrane (TO) Stupari.

Amer Jahić


This post is also available in: English