Članak

Tolimir bez saznanja o pogubljenju Srebreničana

12. Decembra 2013.00:00
Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši general Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravko Tolimir izjavio je da ni on ni Karadžić u ljeto 1995. godine nisu znali za masovna pogubljenja Bošnjaka iz Srebrenice.

This post is also available in: English

Tolimir, nekadašnji pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS-a, svjedočio je po obavezujućem nalogu Haškog suda. Na pitanje da li je informisao Karadžića da će zarobljenici iz Srebrenice biti strijeljani; da se strijeljaju ili da će biti strijeljani”, Tolimir je odgovorio da nije mogao obavijestiti “o nečemu što ni sam nije znao”.

On je precizirao da je s Karadžićem o Srebrenici razgovarao 9. jula 1995. godine, kada ga je obavijestio da je “VRS ispred Srebrenice”. “Vi ste rekli da uzmu Srebrenicu, ako mogu”, kazao je Tolimir, naglašavajući da je Karadžić naložio i “da se vodi računa o UNPROFOR-u, civilima i zarobljenicima”.

Tolimir je kazao da se potom uputio u Žepu, sugerišući da, stoga, nije znao šta se događalo u Srebrenici poslije pada enklave.

Tolimir je rekao i da ne zna gdje su depeše koje je sektor pod njegovom komandom poslao Predsjedništvu i drugim organima Republike Srpske od 13. do 17. jula 1995., kada su se desila strijeljanja Bošnjaka.

“Ja ne znam uopšte šta je bilo u tim izvještajima, pisao ih je organ bezbjednosti na isturenom komandnom mjestu, a ja sam u to vrijeme bio u Žepi. Ja nisam pisao, a i da sam pisao, ne bih se mogao sjetiti”, kazao je Tolimir, kojeg tužioci nisu unakrsno ispitivali.

Haški sud je Tolimira ove godine nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog u Srebrenici. Za genocid u Srebrenici optužnica tereti i Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga. Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na ovom ročištu, u korist Karadžićeve Odbrane je svjedočio i Vidoje Blagojević, koji je također rekao da “ništa ne zna” o masovnim ubistvima u Srebrenici počinjenim u julu 1995. Blagojevića, koji je bio komandant Bratunačke brigade VRS-a, tribunal u Haagu osudio je na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava srebreničkih Bošnjaka.

Blagojević je rekao da “nikada nije primio ili izdao nijedno naređenje za nezakonite aktivnosti” i da “nije znao za bilo kakv plan za počinjenje zločina i likvidiranje zarobljenika”.

“Sa Karadžićem nisam imao kontakt”, rekao je Blagojević, dodavši da mu predsjednik Republike Srpske nije naređivao.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Peter McCloskey, Blagojević je tvrdio da je “na žalost osuđen u nepravednom suđenju”.

Upitan da li prihvata da su srpske snage počinile ubistvo hiljada zarobljenika, Blagojević je odgovorio: “Ne mogu vam reći da li su počinjeni zločini, ko ih je počinio, kada i gdje – to vam ne mogu reći”.  

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 16. decembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English