Članak

Odsjekao uho zatvoreniku

12. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen na planini Igman (općina Hadžići), svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je optuženi Dževad Salčin zvani Struja odsjekao uho Draganu Vukoviću, objasnivši da je to uradio jer su zatvorenici i pripadnici jedinice “Zulfik

This post is also available in: English

ar” stavljeni da jedu u istoj prostoriji.

“Kada sam čuo da je Draganu odsječeno uho, prijavio sam to komandiru jedinice Zulfikaru Ališpagi zvanom Zuka, i on je tražio objašnjenje od Salčina. Na to je Salčin odgovorio: ‘Neće on sa mnom biti u stroju na ručku, sljedeći put ću vam ga ubiti’”, objasnio je svjedok Zijo Čaušević.

Na Igmanu je svjedok Čaušević boravio, kako je kazao, kao komandir voda minobacača pri Specijalnom odredu za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH).

Svjedok je rekao kako je viđao zatočenike koji su s radova dolazili pretučeni, ali nisu smjeli reći ko ih je tukao. Prema Čauševiću, zatočenici su bili tučeni i u objektima na Igmanu. Na pitanje Vesne Budimir, tužiteljice Tužilaštva BiH, ko je sve mogao ulaziti u te objekte, svjedok je odgovorio da su mogli “Zulfikar, Juka, Nedžad Hodžić”.

“Najviše je bilo pritužbi na Nedžada Hodžića, ali opet ponavljam da su zatočenici više bili premlaćivani na radovima nego u objektima na Igmanu”, kazao je Čaušević.

Zulfikaru Ališpagi zvanom Zuka se sudi pred Sudom BiH za zločine počinjene u selu Trusina, kraj Konjica.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Nedžad Hodžić i Dževad Salčin su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Štaba Vrhovne komande ABiH, mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima na planini Igman. 

Svjedok Vladislav Anđelić je ispričao sudu kako ga je optuženi Hodžić jedne prilike na Igmanu udario laktom u oko.

“Udario me je u oko. Osjetio sam bol. Poslije je oko bilo zatvoreno nekoliko dana”, rekao je svjedok koji je na planini Igman zatočen kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

On je također ispričao da je bio prisutan kada je optuženi Nedžad Hodžić u grupi s drugim pripadnicima maltretirao svjedoke B i C, nakon čega im je pucano u noge. 

“Svojim očima sam vidio premlaćivanje B i C. Ta ekipa ih je udarala nogama i rukama”, kazao je svjedok.

On je ispričao kako su B i C natjerani da oralno zadovolje jedan drugoga, te da im je potom pucano u noge.

“Nama je Nedžad Hodžić rekao da gledamo u pod. Odjednom se čuo pucanj. Upucan je B kroz čizmu, a onda je i na isti način pucano u nogu C”, kazao je Anđelić. 

On je dodao da ne zna ko je pucao, ali da su svi imali oružje.

Anđelić je rekao kako mu je Dragan Vuković, koji je bio s njim zatvoren u prostoriji, kazao da mu je “Struja odsjekao uho”. Svjedok je rekao kako je tek kasnije saznao ime i prezime Struje – Dževad Salčin.

Na tvrdnju Kerima Čelika, branioca Salčina, da su tada bile dvije osobe pod istim nadimkom, svjedok je kazao kako ne poznaje Struju, ali ako imaju “dvojica, ne može tvrditi da je to optuženi”. 

Suđenje se nastavlja 19. decembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English