Članak

Otac ubijen u živom štitu

11. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Vogošće, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako mu je otac poginuo u živom štitu u kojem su bili zajedno.

This post is also available in: English

Hazim Durmo je iz Gornje Bioče odveden u Podlugove krajem maja, početkom juna 1992., gdje je, kako je kazao, bio zatočen oko dva mjeseca. Nakon toga je prebačen u “Planjinu kuću” u Semizovcu.

“Vlačo nas je dočekao i rekao: ‘Dobrodošli, pomoz’ bog’, a mi smo mu odgovorili”, naveo je svjedok i dodao da je Vlačo bio upravnik logora u kojem je bio zatočen sve do 1994. godine.

Prema iskazu svjedoka, Vlačo je naredio da zatočenike odvedu na kupanje na obližnju rijeku. Prema Durmi, Vlačo je bio taj koji je svako jutro postrojavao zarobljenike ispred “Planjine kuće” i određivao ih za rad i na odlazak u živi štit.

Svjedok Durmo je sedam puta bio u živom štitu, ali je jedan put za njega, kako je kazao, bio najbolniji – kada su bili na brdu Žuč.

“Otac mi je bio kaišom vezan za mene u živom štitu. Išli smo jedan do drugog, a srpski vojnik, plaćenik iz Srbije, držao nam je mitraljez na ramenu”, ispričao je vidno uznemiren Durmo i dodao kako je njegov otac tada pogođen, a njemu su samo pridružili drugog zatvorenika.

On je rekao da je ranjen prilikom kopanja tranšeja na Žuči, te da i dan danas ima 11 gelera u ruci. Na brdu Žuč, svjedok je, kako je kazao, viđao Vlaču.

Branko Vlačo je optužen da je, kao upravnik logora “Bunker”, “Planjina kuća”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila, koji su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali.  

Drugi svjedok Tužilaštva BiH bio je Asim Šehić, koji je istim putem kao i svjedok Durmo stigao u logor “Planjina kuća”.

Šehić je rekao da nije prošao ni jedan dan tokom zatočenja u Semizovcu da nije išao na rad. Prema njegovom iskazu, stražari su bili ti koji su određivali ko će ići na rad.

“Kopanje po Rajlovcu i Žuči, živi štit, to je bila katastrofa. (…) Vidio sam trojicu mrtvih na Žuči i bilo je dosta ranjenih”, ispričao je Šehić, opisujući jedan od odlazaka u živi štit.

On je kazao kako je vidio Vlaču kraj jame u kojoj su bili zatočenici koji su vođeni u živi štit.

“Vidio sam kad je Vlačo udario Avdu Durmića i mog rođaka ispred ‘Planjine kuće’. Nije dao pričati sa sobom”, rekao je Šehić, koji je razmijenjen u oktobru 1992. godine.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 16. decembra.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English