Članak

CNN informisao predsjednika

11. Decembra 2013.00:00
Svjedok Odbrane Vladimir Matović izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu da mu je optuženi u julu 1995. na Palama rekao da se o dešavanjima u Srebrenici informiše sa televizije CNN.

This post is also available in: English

Matović nije mogao da precizira kada se tačno sastao sa Karadžićem.

Na pitanje optuženog da li je bilo “govora o zarobljenicima”, Matović je odgovorio da su o tome razgovarali mnogo kasnije, kada je nobelovac Elie Wiesel, na poziv predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Dobrice Ćosića, došao da dobije informacije o logorima u RS-u.

“Ja sam bio kod vas i prenio Wieselu da će imati svu pomoć”, kazao je Matović, koji je u poodmakloj životnoj dobi.

Wiesel je logore u RS-u obišao u ljeto 1992. godine, kada je Matović bio savjetnik za štampu tadašnjeg predsjednika SRJ Ćosića.

Matović je posvjedočio i da mu je u julu 1995. Karadžić rekao da “ima informacija koliko i on… I da je čuo za jednu babu ubijenu, kakvih 7.000 vojnika”.

Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, optužnica tereti za genocid počinjen nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, kao i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Matović je u izjavi naveo kako se, prije odlaska na Pale, u Zvorniku sastao sa izvjesnom Nađom, po nalogu tadašnjeg ministra odbrane SRJ Pavla Bulatovića.

“Nađa je bila operativna veza Beograda sa prijateljima u NATO-u”, posvjedočio je Matović.

Prema izjavi, Matoviću je Nađa rekla da postoji opasnost od “jastrebova” u NATO-u, Nijemaca i Amerikanaca, “koji su u kontaktu, preko obavještajnih krugova, sa oficirima VRS-a”, jer oni pripremaju masovnije stradanje muslimanskih civila, kako bi to bilo opravdanje za napad na RS.

Tu “senzacionalnu vijest”, Matović je, kako je kazao, zatim otišao da prenese Karadžiću, ali on nije bio od pomoći, pošto se informisao sa CNN-a.

Na tumačenje tužiteljke Caroline Edgerton da to znači da je likvidacija 7.000 srebreničkih Muslimana bila međunarodna zavjera, u kojoj su učestvovali Amerikanci, Nijemci, ali i oficiri VRS-a, Matović nije mogao da pojasni, rekavši: “Ja svoju izjavu nisam vidio pošto sam je dao.”

Na pitanje predsjedavajućeg sudije O-Gon Kwona šta mu je rekla Nađa, svjedok je rekao da mu je kazala “ono što je doslovno navedeno u izjavi”. Nakon toga je Vijeće odbilo da izjavu prihvati u dokaze.

Na pitanje tužiteljke da li danas prihvata da su srpske snage u Srebrenici ubile 7.000 Muslimana, svjedok je odgovorio “prihvatam”, rekavši, međutim, da “prvi put čuje tako zaokruženu cifru”.

Karadžić je pred sudije izveo i svjedoka Miloša Milinčevića, koji je svjedočio o očuvanju mira i manjina u opštini Srbac, čiji je predsjednik bio tokom rata u BiH.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, 12. decembra.

   

Radoša Milutinović


This post is also available in: English