Članak

Pitanja o stručnosti vojnog vještaka

9. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, Odbrana je tokom unakrsnog ispitivanja osporavala stručnost i nepristrasnost vojnog eksperta Tužilaštva Reynauda Theunensa.

This post is also available in: English

Mladićev branilac Dejan Ivetić je eksperta Theunensa detaljno ispitivao o metodologiji koju je primijenjivao pri analizi dokumenata Vojske Republike Srpske (VRS), sugerišući da ona nije bila ispravna. Branilac je takođe sugerisao da Theunens nije nepristrasan zato što je od 2001. do 2009. godine bio zaposlen u Haškom tužilaštvu.

Theunens je uzvratio da “nije bilo spoljnih uticaja” na to šta će napisati u svom izvještaju.

“Tužilac Dermot Groome me je pitao mogu li napisati izvještaj za suđenje Mladiću. To sam shvatio kao čast i prihvatio sam”, kazao je ekspert.

Theunens, posljednji svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Mladiću, sa svjedočenjem je počeo prošle sedmice, kada je optuženog opisao kao “veoma aktivnog” komandanta koji je “predvodio” operacije na terenu.

On je rekao da je VRS pod Mladićevom komandom ostvarivala strateške ciljeve, od kojih je prvi bio razdvajanje Srba od Bošnjaka i Hrvata. On je posvjedočio i da nije pronašao nijedno Mladićevo naređenje za istragu protiv počinilaca zločina među svojim vojnicima.

Mladiću se sudi za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladićev advokat pitao je Theunensa kolika mu je bila plata u Haškom tužilaštvu i da li je dobio dodatnu nadoknadu za pisanje izvještaja nakon što je napustio radno mjesto.

Theunens je odgovorio da nije, a predsjedavajući sudija Alphons Orie je kazao braniocu da su svi službenici Ujedinjenih nacija “dobro plaćeni” i pitao se u čemu je relevantnost tog pitanja.

Posvećujući se suštini ekspertovog izvještaja, branilac Ivetić je tvrdio da je Glavni štab VRS-a 1992. godine imao samo “desetak” oficira i da stoga nije mogao da potpuno ostvaruje komandu i kontrolu nad VRS-om.

Theunens je potvrdio da je to “teoretski” tačno, ali je ukazao na dokumente same VRS po kojima je sistem komande i kontrole dobro funkcionisao.

Unakrsno ispitivanje Theunensa, Mladićeva Odbrana nastaviće u utorak, 10. decembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English