Članak

Ukinut pritvor Krsmanoviću

6. Decembra 2013.00:00
Sud BiH je ukinuo pritvor Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine počinjene u Višegradu, i odredio mu mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i kontaktiranja sa saučesnicima.

This post is also available in: English

Optuženom su oduzete i putne isprave, a policija će ga obilaziti nasumično dva puta dnevno zbog provjere da li poštuje izrečene mjere.
U slučaju da optuženi prekrši neku od mjera, ponovo mu može biti određen pritvor.
Optužnica tereti Krsmanovića da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvima, silovanjima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim civilima na području Višegrada.
Suđenje Krsmanoviću posljednji put je odgođeno jer Haški tribunal već dva mjeseca nije odgovorio na zahtjev u vezi sa zaštićenim svjedocima.
Sudsko vijeće je na zahtjev Odbrane početkom oktobra uputilo Tribunalu dopis kako bi mogli kontaktirati desetak svjedoka koji su pred Sudom u Haagu svjedočili pod mjerama zaštite.
“Očekujemo odgovor Haškog tribunala u vezi sa mjerama zaštićenih svjedoka. I pored svih urgencija, još nismo ništa dobili”, kazao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća, napomenuvši da ovo suđenje dugo traje i da je optuženi također dugo u pritvoru.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English