Članak

Slab napredak u procesuiranju ratnih zločina u BiH

6. Decembra 2013.00:00
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog slabog napretka u procesuiranju ratnih zločina u BiH.

This post is also available in: English

Podnoseći izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), Brammertz je istakao da je malo učinjeno u okončanju istraga koje je Haško tužilaštvo dostavilo Tužilaštvu  BiH, da je veliki zaostatak u rješavanju predmeta u skladu sa Strategijom za procesuiranje ratnih zločina, kao i da značajna pitanja ostaju u sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava. 

“Veoma malo napretka je ostvareno u okončanju devet od 13 slučajeva koje je Haško tužilaštvo proslijedilo BiH između 2005. i 2009. godine. U oktobru sam se sastao sa glavnim tužiocem u Sarajevu i rečeno mi je da će do kraja ove godine biti donijeta odluka o statusu svakog od tih slučajeva. I dalje očekujem najnovije informacije”, kazao je Brammertz. 

Prema njegovoj ocjeni, provođenje Strategije suočava se s teškoćama, a jedan od problema jeste što mjere preduzete kako bi se rasteretio Sud BiH još nisu praćene osnovnim sredstvima potrebnim entitetskih sudovima koji primaju te predmete.

“Takođe, ne postoji ni efikasna strategija za obuku domaćeg kadra za predmete ratnih zločina, što je hitno potrebno”, smatra glavni haški tužilac.

Kad je riječ o sprovođenju presude iz Strasbourga u predmetima Maktoufa i Damjanovića, on je konstatovao da puštanje 12 osuđenika na slobodu predstavlja prijetnju za pravilno okončanje ovih slučajeva i potkopava povjerenje javnosti u sprovođenje pravde. 

“Značaj ovog pitanja dodatno naglašava činjenica da se još 40 osuđenika žalilo Ustavnom sudu BiH”, naglasio je Brammertz.

On je ocijenio da ljudi u bivšoj Jugoslaviji i dalje očekuju odgovore o sudbini svojih najmilijih, što ilustruje i nedavno otkrivanje grobnice Tomašica, gdje su pronađeni posmrtni ostaci 474 osobe. 

Brammertz je napomenuo da su države u regionu nedavno potpisale protokole o saradnji i da se redovno sastaju, ali da su potrebne dalje reforme kako bi bili riješeni problemi u koordinaciji, posebno po pitanju pravnih prepreka u vezi sa izručenjem.

Kad je u pitanju rad Haškog tribunala, Brammertz je ocijenio da je ostvaren značajan napredak na okončanju tri preostala suđenja.

Marija Taušan


This post is also available in: English