Članak

Zatražen pritvor za petoricu puštenih

4. Decembra 2013.00:00
Državno tužilaštvo zatražilo je da se odredi pritvor za pet osoba koje su puštene na slobodu, nakon što je Ustavni sud ukinuo presude kojima su osuđene za pomaganje genocida u Srebrenici, čemu su se Odbrane usprotivile, kazavši da za to ne postoji zakonsk

This post is also available in: English

a osnova.

Tužilac Ibro Bulić zatražio je od Apelacionog vijeća Suda BiH da odredi pritvor Milenku Trifunoviću, Brani Džiniću, Slobodanu Jakovljeviću, Aleksandru Radovanoviću i Branislavu Medanu zbog opasnosti od bjekstva i narušavanja javnog reda i mira.

“Iako Zakon o krivičnom postupku ne propisuje proceduru za određivanje pritvora u slučaju ukidanja presude, Tužilaštvo BiH smatra da odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava to omogućavaju, kroz zaštitu interesa države u cilju ostvarivanja pravde”, rekao je Bulić.

Nekadašnji pripadnici Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, Trifunović, Džinić, Medan, Jakovljević i Radovanović osuđeni su 2009. na ukupno 153 godine zatvora zbog pomaganja genocida u Srebrenici.

Međutim, odlukom Ustavnog suda BiH iz oktobra ove godine ukinuta im je drugostepena presuda zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Oni su osuđeni po Krivičnom zakonu BiH, a Ustavni sud BiH je istakao da je trebao biti primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, prema kojem su im mogle biti izrečene niže kazne.

Sva petorica su uhapšeni 2005. i proveli su u pritvoru i na izdržavanju kazne preko osam godina.

Svih pet branilaca optuženih je istaklo da je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora “nedopušten i nezakonit” s obzirom da se poziva na Evropsku konvenciju, a ne na bosanskohercegovačke zakone. 

“S obzirom da ne postoji relevantna zakonska odredba po kojoj se može odrediti pritvor, eventualno određivanje ove mjere bilo bi kršenje ljudskih prava optuženih, kroz proizvoljno lišenje slobode”, kazao je Rade Golić, Trifunovićev branilac.

Golić je dodao i da je Ustavni sud BiH prethodno utvrdio da se “stvari koje nisu decidirano navedene u Zakonu o krivičnom postupku, ne mogu tumačiti na štetu optuženih”. 

Džinićeva braniteljica Suzana Tomanović je rekla da je neprihvatljivo pozivanje Tužilaštva BiH na Evropsku konvenciju s obzirom da je njen zadatak da “štiti prava građana od države, a ne državu od građana”. 

Boško Čegar, advokat optuženog Jakovljevića, istakao je da je Apelaciono vijeće nenadležno za donošenje odluke o pritvoru, “s obzirom da se time onemogućava mogućnost žalbe na odluku”, te dodao da je njegov klijent, time što je došao na oba poziva za ročišta, dokazao da ne želi bježati. 

Dragan Gotovac i Branislav Jamina, branioci optuženih Radovanovića i Medana, također su tražili da se prijedlog Tužilaštva BiH odbije kao neosnovan.

Prije početka ročišta po prijedlogu za određivanje pritvora, predsjedavajući sudija Tihomir Lukes je kazao da je odbijen zahtjev Medanove Odbrane za izuzeće sutkinje Azre Miletić.

Lukes je rekao i da će ročišta na kojem će se raspraviti o daljnjem toku postupka petorici optuženih biti održano 23. i 24. januara naredne godine. 

Apelaciono vijeće će o prijedlogu za određivanje pritvora odlučiti naknadno.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English