Članak

Presuda Savi Babiću 18. decembra

3. Decembra 2013.00:00
Odbrana Save Babića, optuženog za zločine počinjene u Bratuncu, iznoseći završne riječi zatražila je oslobađajuću presudu jer smatra da je Tužilaštvo BiH “optužilo pogrešnog čovjeka”.

This post is also available in: English

Branilac Petko Pavlović je kazao kako je konačno priveden kraju dugotrajan proces, koji je, prema njemu, odugovlačilo Tužilaštvo BiH, jer je Odbrana svoje dokaze sprovela na jednom ročištu.

“Iz bubnja je izvučen i optužen pogrešan čovjek. Predlažemo oslobađajuću presudu”, izjavio je Pavlović i dodao kako je u radu nailazio na brojne poteškoće zbog nekorektnog odnosa postupajućeg tužioca.

Pavlović je kazao kako nije dokazana krivica optuženog Babića, te kako je upitan kredibilitet brojnih svjedoka.

“Mnogi su pripremljeni da govore neistinu, a neki su i po više puta mijenjali svoje iskaze”, rekao je Pavlović, istaknuvši kako ipak mnogi svjedoci Državnog tužilaštva nisu ni spomenuli Savu Babića.

Tužilaštvo tereti Savu Babića, bivšeg komandira Vojne policije Vojske Republike Srpske u Bratuncu, da je u maju 1992. naredio, počinio i propustio da spriječi zatvaranje nesrpskih civila u školu “Vuk Karadžić” u Bratuncu. Zatočeni civili su, prema optužnici, maltretirani, a neki su i ubijeni.

“Nije dokazano da je Babić bio komandir logora, da je imao kontrolu nad zatočenima u školi, nije dokazano da je bio član kriznog štaba niti da je učestvovao u progonu nesrpskih civila”, kazao je Pavlović.

Prema riječima branilaca, Savo Babić nije znao za “eventualni sistematični napad i njegovu široku rasprostranjenost”.

Također, Pavlović je podcrtao da je Tužilaštvo BiH u više navrata pokušavalo voditi istragu u toku glavnog procesa, što je Vijeće spriječilo.

“Savo Babić nije bio ni član političke partije niti je ikada ispoljavao mržnju prema muslimanima i Hrvatima”, kazao je, između ostalog, branilac Pavlović.

On je rekao i kako prisustvo na nekom mjestu ne znači da je počinjeno krivično djelo, aludirajući na prisustvo Babića u sali škole u Bratuncu prilikom polaska zatočenih na razmjenu.

“Moj branjenik se strogo pridržavao zakona i zbog toga je imao problema sa dobrovoljcima”, istakao je Pavlović i dodao kako Babić nije nikad podržao niti počinio zločin.

Optuženi Babić se zahvalio Vijeću i svom advokatu, te kazao: “Žao mi je svih žrtava i njihove patnje. Znam kako im je, jer sam i sam sve to prošao.”

Izricanje presude zakazano je za 18. decembar.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English