Članak

Optuženi Zelenika pomagao zatvorenicima

3. Decembra 2013.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Ivan Zelenika je izjavio da je u Hrvatskim obrambenim snagama (HOS) bio običan vojnik koji nije mogao izdavati nikakve naredbe.

This post is also available in: English

Zelenika je ispričao da je krajem maja 1992. godine otišao u Vojnu ambulantu u Mostaru. On je rekao da nikada nije imao rukovodeću funkciju, niti je mogao izdavati naredbe drugim pripadnicima HOS-a ili zatvorenicima u ovom objektu.

“Meni je majka savjetovala da budem obični vojnik i pomognem kome mogu, jer takav sam po prirodi, a i moja porodica”, kazao je Zelenika.

On je optužen da je kao bivši oficir HOS-a učestvovao u zločinima nad civilima srpske nacionalnosti 1992. u Dretelju. Zelenika je optužen zajedno sa Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić. Prema optužnici, Herceg je bio komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Nakon što ga je tužiteljica Remzija Samilagić upitala da li je bio “viši časnik u HOS-u”, optuženi Zelenika je rekao da nije, te da je to tačno, on bi sada imao hrvatsku penziju.

Tokom svjedočenja pojasnio je da je za dva mjeseca, koliko je bio u HOS-u, malo vremena provodio u Vojnoj ambulanti, jer je raspoređivan na druge lokacije. Kazao je da nikada nije vidio maltretiranje zatvorenika, a da premlaćivanja nije ni bilo. 

“Bilo je slučajeva da se neki ljudi predstave kao HOS i onda hapse Srbe, negdje zatvaraju. To su bili slobodni strijelci”, ispričao je Zelenika, dodavši kako je on samo pomagao kome je mogao.

On je rekao i da mu je nadređeni bio Vinko Martinović Štela, tadašnji zapovjednik HOS-a za Mostar. Martinović je osuđen u Haškom tribunalu na 18 godina zatvora za zločine počinjene 1993. i 1994. na području Mostara, a nakon odsluženih 12 godina zatvora pušten je na slobodu.

Odgovarajući na pitanja Odbranâ, kazao je da tokom službe nikada nije vidio optuženog Hercega, niti je ikada čuo za optuženu Grubišić-Fejzić.

Na ovom suđenju svjedočili su i prvi svjedoci Odbrane Zelenike. Janko Šobat je ispričao da je 1992. odveden u Vojnu ambulantu, odakle je izašao narednog dana.

“Ugledao sam Ivana Zeleniku kod jednog auta i on me je upitao što sam tu. Rekao sam da ne znam. On je rekao da ide da vidi, i otišao je, a kada se vratio rekao mi je: ‘Janko, možeš kući’”, kazao je svjedok.

Drugi svjedok Milan Brković je ispričao da su mu brat i otac bili odvedeni u Vojnu ambulantu, a da mu je otac pušten zahvaljujući optuženom Zeleniki. Svjedokinja Kata Maksić je ispričala da je i njen muž Slavko bio zatvoren, ali da mu se ništa loše nije desilo.

Sudsko vijeće je istaklo da je već tri puta od optuženog Buljubašića dobijalo zahtjev za razrješenje branioca Todora Todorovića, te da sljedeće sedmice neće biti suđenja kako bi se utvrdilo da li će optuženi dobiti novog branioca. 

Suđenje će se nastaviti 17. decembra, saslušanjem novih svjedoka Odbranâ.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English