Članak

Bijeg preko rijeke

3. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, svjedok Odbrane je kazao kako je 3. maja 1992. godine bio u grupi sa optuženim Savom Živkovićem u selu Hranča, te da niko nije išao u gornji dio sela gdje se pucalo.

This post is also available in: English

Svjedok Milosav Živković je ispričao sudu kako je u maju 1992. živio u “muslimanskom dijelu Hranče”, gdje je bilo oko sedam do osam kuća mještana srpske nacionalnosti.

On je rekao da je 3. maja bio kod rođaka Luke Živkovića kada je, kako je naveo, odjednom zapucalo.

“Zaklonio sam djecu tijelom. Kasnije sam ih prebacio preko rijeke, jer su svi vodili nejač i žene tamo. Dok sam išao, vidio sam Savu Živkovića iza ugla njegove kuće. Nešto je radio”, kazao je svjedok.

Kasnije su se svi, kako je dodao, grupisali u komšiluku.

“Tu su bila moja četvorica braće, Luka Živković i Sava Živković. Niko od nas nije išao gdje je bila pucnjava. Nije nam padalo na pamet”, rekao je Živković.

Savo Živković je optužen zajedno sa Najdanom Mlađenovićem za zločin počinjen 3. maja 1992. u selu Hranča, gdje je ubijeno i zarobljeno više civila Bošnjaka.

Svjedok Luka Živković, brat optuženog Save Živkovića, kazao je kako je 3. maja vidio dim iznad sela, te da je “nešto paljeno”.

“Meci su fijukali iznad glava. Preko rijeke su neki pobjegli. Svi smo se prestravili, toliko je treštalo”, rekao je svjedok.

On je dodao kako se s optuženim Živkovićem i još nekim okupio na jednom mjestu i da nisu smjeli nigdje ići.

Svjedok Milenko Živković je također naveo kako je 3. maja iznenada zapucalo i kako je majku vodio preko rijeke.

“Kada sam prolazio s majkom, Savo je bio pred svojom kućom”, kazao je svjedok.

 Suđenje se nastavlja 17. decembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English