Članak

Saučesnik u likvidaciji

2. Decembra 2013.00:00
Državno tužilaštvo je u završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu zatražilo da Savo Babić bude proglašen krivim i osuđen na adekvatnu zatvorsku kaznu.

This post is also available in: English

Tužilac Predrag Tomić je rekao kako je Tužilaštvo BiH predočilo brojne dokumente i iskaze svjedoka koji dokazuju da je na širem području Bratunca postojao široki i sistematični napad na bošnjačko stanovništvo.

“Svjedoci su potvrdili da je došlo do raskola između muslimana i Srba i da je do napetosti došlo kada je Srpska demokratska stranka (SDS) smijenila bošnjačke kadrove, te kada su napadnuta i zapaljena bratunačka sela”, izjavio je Tomić.

Prema njegovim riječima, jedan od elemenata širokog i sistematičnog napada na Bošnjake u Bratuncu jeste protjerivanje oko 5.000 civila, odvođenje na gradski stadion i razdvajanje muškaraca i žena.

“Također smo dokazali da je optuženi Savo Babić dio ovog sistematičnog napada, kao komandir Vojne policije u Bratuncu”, kazao je Tomić.

Tužilaštvo tereti Babića da je u maju 1992. naredio, počinio i propustio da spriječi zatvaranje nesrpskih civila u školu “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

Oko 400 zatvorenih civila, kako stoji u optužnici, živjelo je u strahu za svoj život. Svakodnevno su bili premlaćivani i mučeni, a više desetina civila je ubijeno ili su umrli zbog uslova u školi. 

Državno tužilaštvo smatra da je Babić naređenja dobivao od Kriznog štaba i da je morao znati za dešavanja u školi. Tužilaštvo tvrdi da su školu obezbjeđivali pripadnici Vojne policije kojom je komandovao Babić.

“Veliki broj svjedoka je opisao dolazak Babića u školu sa ocem poginulog sudije Gorana Zekića, tvrdeći da je morao vidjeti premlaćene zatvorenike”, rekao je Tomić i dodao kako je Babić davao uputstva stražarima o pripremama za odvoženje zatvorenika iz škole.

Prema Tužilaštvu, neki su svjedoci, bivši pripadnici Vojne policije, mijenjali iskaze kako bi ublažili ulogu Save Babića, ali i svoju odgovornost. 

“U sali je ubijeno između 60 i 120 zatvorenika (…) Uslovi su bili nečovječni i ponižavajući, a vriska iz ovog logora morala se čuti i danju i noću”, kazao je Tomić i dodao kako je Babić “saučesnik u likvidaciji”.

Završna riječ Odbrane bit će iznijeta sutra, 3. decembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English