Članak

Zoranu Miliću devet godina zatvora

29. Novembra 2013.00:00
Sud BiH osudio je Zorana Milića na devet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Busovači.

This post is also available in: English

Zoran Milić zvani “Maslanica” je, u svojstvu pripadnika Druge bojne brigade “Nikola Šubić Zrinjski”, proglašen krivim za učešće u ubistvu i nečovječnom postupanju. 

Sudsko vijeće zaključilo je da je Milić 26. aprila 1993. godine, zajedno sa Zoranom Marinićem, došao oko 22 sata do kuće svjedoka B-1 u Busovači, gdje je bila njegova supruga sa troje maloljetne djece, kojima su kazali da su ih došli ubiti.

Zoran Milić je prislonio nož pod grlo B-4 i pucao iz puške, dok je Zoran Marinić zapalio stvari u kući.

Milić je proglašen krivim i da je zajedno sa Zoranom Marinićem došao u kuću Topalovića, gdje su vatrenim oružjem i nožem ubili starca Ahmeda Topalovića i invalida Sabriju Topalović. Tom prilikom su ranili B-2, te Adila Topalovića i Muvedetu Smolo, koji su podlegli.

Miliću je suđeno sa Zoranom Marinićem, koji je preminuo u oktobru.

Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, obrazložio je da je sud poklonio vjeru svjedocima, uključujući i Zorana Marinića.

“Vijeće je ustanovilo da je Zoran Milić imao dominirajući položaj nad žrtvama… U pitanju su malodobna lica, starija osoba, žene, invalidna osoba, odnosno vojno nesposobna lica”, obrazložio je Maksumić i dodao da je Sud zaključio da je optuženi Milić svjesno učestvovao u zločinima protiv civila.

Zoranu Miliću je produžen kućni pritvor, uz napomenu da ukoliko dođe do kršenja mjera zabrane, Sud može odrediti pritvor.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Milić je osuđen po Krivičnom zakonu bivše SFRJ jer je Vijeće ocijenilo da je blaži po počinioca.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English