Članak

Snimak srpskih zarobljenika na Igmanu

28. Novembra 2013.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na Igmanu (općina Hadžići), prvi svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je snimio prilog o srpskim zarobljenicima na ovoj planini.

This post is also available in: English

Svjedok Edin Subašić je tokom rata kao reporter Televizije Bosne i Hercegovine obilazio ratišta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i snimao priloge, koji su emitovani u emisiji “Rat-art”.

Subašić je kazao kako je u martu 1993. odlučio da sa snimateljem ode na planinu Igman, gdje se nalazila komanda Operativne grupe ABiH, ali da nije znao da se tamo nalaze srpski zarobljenici. 

“Imali smo problema s kamerom i stražari su mi rekli da odem do Zulfikara Ališpage, komandanta jedinice ‘Zulfikar’ i posudim od njega kameru, što sam i uradio”, ispričao je svjedok.

Kada su izašli iz komande, Subašić je, kako je naveo, primijetio desetak ljudi u “različitim vojnim i civilnim uniformama”, koji su cijepali drva.

“Pitao sam stražare ko su oni, i rekli su mi da su to zarobljenici srpske vojske. Odlučio sam da napravim priču, jer je tada bio aktuelan snimak iz logora Keraterm, koji je prikazivan na televizijama, i htio sam da kompariram te dvije priče”, objasnio je svjedok. 

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Nedžad Hodžić i Dževad Salčin su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Štaba Vrhovne komande ABiH, mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima na planini Igman.

Svjedok Subašić je rekao da je pet do šest zarobljenika pristalo da mu da izjavu.

“Zarobljenici su bili u normalnom stanju, Zulfikar im je dao uniformu jer se njihova poderala”, kazao je svjedok.

U sudnici je pušten snimak na kojem zarobljenici govore da su uslovi korektni, dok su stražari rekli kako su dobili naređenje od Zulfikara da čuvaju zarobljenike, te da ih ne smiju tući ni maltretirati.

Jedan od zarobljenika na snimku navodi kako je “sve u redu, samo što je Dragan Vuković zvani Vojvoda ranije nadrljao”. 

Jedna od tačaka optužnice tereti Hodžića da je Draganu Vukoviću zvanom Vojvoda odsjekao dio uha.

Kerim Čelik je kazao Sudskom vijeću da obrate pažnju na snimak, na kojem se ne vidi oštećenje uha kod Vukovića.

Darko Samardžić, član Sudskog vijeća, potom je ponovo pitao svjedoka kada je bio na planini Igman, te nakon što je on ponovio da je to bilo u martu, sudija je konstatovao da branilac insistira na tom snimku, a, po optužnici, Hodžić je u maju odsjekao uho Vukoviću.

Suđenje se nastavlja 12. decembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English