Članak

Odbijen zahtjev za istragu Del Ponte

28. Novembra 2013.00:00
Haški tribunal odbacio je zahtjev optuženog Radovana Karadžića da se protiv bivše glavne tužiteljice Karle del Ponte provede istraga zbog nepoštovanja suda.

This post is also available in: English

Ocjenjujući da je taj zahtjev neosnovan, sudija Bakone Moloto naznačio je da “nema razloga da se vjeruje da je Karla del Ponte odgovorna za nepoštovanje suda”.

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS), kojem se sudi za genocid i druge zločine počinjene u BiH, tvrdio je da je Del Ponte 2004. godine prekršila pravila Tribunala time što je američkim diplomatama prenijela sadržaj povjerljivog spiska svjedoka koji je optuženi Slobodan Milošević podnio sudu.

Sudija Moloto je ocijenio da spisak Miloševićevih svjedoka, iako ga je Odbrana podnijela kao povjerljiv dokument, nije bio takav odlukom Tribunala, te da stoga Del Ponte nije prekršila naređenje sudija.

Takav argument, zahtjevajući da Karadžićev zahtjev bude odbačen, upotrijebilo je i Tužilaštvo.

U zahtjevu za otvaranje istrage, Karadžić je citirao diplomatsku depešu koju je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Haagu 16. aprila 2004. uputila State Departmentu.

U depeši piše da je Del Ponte istog dana američkim diplomatama prenijela ko je na listi svjedoka Miloševićeve Odbrane, a koju je on tri dana ranije podnio Sudu kao povjerljivi dokument.

“Čitajući direktno sa liste izvučene iz podneska, ona je rekla da su podneskom obuhvaćeni bivši predsjednik Bill Clinton, bivša državna sekretarka Madeleine Albright, bivši ministar odbrane William Cohen, ambasador Christopher Hill, general Wesley Clark i bivši ambasador Richard Holbrooke”, piše u depeši, koju je citirala Karadžićeva Odbrana.

U odgovoru na ovaj podnesak, Tužilaštvo je podsjetilo da je Milošević u uvodnoj riječi na suđenju 2002. godine poimenice najavio da će većinu tih američkih zvaničnika pozvati da svjedoče.

Miloševiću, bivšem predsjedniku Jugoslavije, sudilo se za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu. On je umro 2006. u pritvoru Haškog tribunala.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English