Članak

Udarci pijanoga Vlače

20. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Vogošće, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako ga je Brano Vlačo pretukao nogama i rukama.

This post is also available in: English

Ferid Čutura, nekadašnji policajac, ispričao je da su u aprilu 1992. godine bošnjački i hrvatski policajci odvojeni od srpskih, te da su oni nastavili s radom do početka maja u naselju Svrake.
“Jedan dan sam s Nijazom Salkićem išao po hranu u grad. U povratku su nas uhapsili i odveli u policijsku stanicu u Vogošći”, rekao je Čutura.
On je kazao da je potom odvezen sa Salkićem u kasarnu Rajlovac, u kojoj su ostali do sredine maja 1992. godine, kada je odveden u logor “Bunker”, gdje je zatekao nekoliko mještana iz Svraka, koji su bili pretučeni.
Čutura je ispričao kako ga je ispitivao policajac, izvjesni Nele, koji ga je pretukao.
“Potom su me odveli Vlači Brani. Bio je pijan. Udarao me nogama i rukama, kud je stigao”, prisjetio se Čutura i rekao kako je potom razmijenjen uz prisustvo Vlače.
Branko Vlačo je optužen da je, kao upravnik logora “Bunker”, “Planjina kuća”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila, koji su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali.
Na ovom ročištu je u korist Optužbe svjedočio i Nijaz Salkić, također bivši policajac, koji je kazao da je po dolasku u “Bunker” vidio da je Čutura “fasovao udarac”, ali da je on lično fizičko maltretiranje doživio samo u kasarni.
“Bio sam kod Vlače i s njim popio tri rakije. Bio je fer odnos, rekao mi je da nikom ne kažem da sam policajac, da me ne bi ni on mogao spasiti”, izjavio je Salkić i dodao kako su mu logoraši kazali da je Vlačo upravnik logora.
On je ispričao kako su pojedini zatvorenici bili pretučeni tako da su im lica bila deformisana od batina. Dvojica zatvorenika su mu rekla da je Vlačo bio prisutan dok su ih tukli.
Salkić je razmijenjen početkom augusta 1992. godine i, kako je kazao, Vlači duguje zahvalnost zato što je ostao živ.
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH SV-3 je rekao kako je tokom zatočeništva u “Planjinoj kući”, gdje je 1992. godine bio zatvoren sa oko 200 logoraša, četiri puta išao na prinudni rad i u živi štit. Prvi put je u živi štit, prema riječima svjedoka, išlo 50 zatvorenika, od kojih je 21 ranjen ili poginuo.
Svjedok SV-3 je četiri puta ranjen za vrijeme boravka u logoru.
Suđenje se nastavlja 27. novembra.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English