Članak

Čovjek strašnog pogleda

15. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Konjica, svjedoci Tužilaštva su ispričali kako ih je optuženi Ibro Macić pretukao u logoru “Musala”.

This post is also available in: English

Petar Petrović je bio rezervni policajac u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Konjic, gdje je do hapšenja u aprilu 1993. radio na obezbjeđivanju srpskih zatvorenika u dvorani škole “Musala”. On je rekao da je uhapšen zbog svog imena, zbog toga što je Hrvat. Uhapsili su ga, kako je kazao, pripadnici “Zukine postrojbe”.

“Uhapšeni smo u Donjem Selu. Žene i djeca su zadržani u jednoj kući, a nas su vratili u selo. Odatle je većina muškaraca odvedena u Tarčin, dok je nas četvoricu do Podorašca odvela Rasema, koja je već optužena”, izjavio je Petrović i dodao kako je potom odvezen u “Musalu”.

Tužilaštvo je konstatovalo da je riječ o Rasemi Handanović, bivšoj pripadnici jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), koja je osuđena na pet i po godina zatvora zbog učešća u strijeljanju šest Hrvata u Trusini 16. aprila 1993. 

Svjedok Petrović je kazao kako je po dolasku u “Musalu” zatekao “grobnu tišinu” zbog “čovjeka za mitraljezom”. Ta osoba, prema njegovim riječima, bio je Ibro Macić, koga je i prepoznao u sudnici.

“Ja sam imao poseban susret s njim. Udario me letvom po nogama i leđima, zbog čega imam trajne posljedice”, rekao je svjedok i dodao kako su mu još neki zatvorenici ispričali da ih je pretukao Macić.

On je kazao kako je Macić bio poseban stražar, “monstrum, čovjek strašnog pogleda”.

Maciću je na teret stavljeno učešće u mučenjima i seksualnim zlostavljanjima zarobljenika u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu počinjenim od aprila do oktobra 1993. godine.

Drugi svjedok Tužilaštva S-1 je ispričao kako je bio zatvoren u “Musalu” kao maloljetnik. Uslovi su bili grozni, vode i hrane nije bilo, a kako je kazao, trpjeli su maltretiranje i zlostavljanje.

“Udarali su me Macić Maca i upravnik Edhem Žilić. Macić Maca me udarao u međunožje”, izjavio je svjedok.

S-1 je rekao kako ima trajne posljedice, te da zbog udaraca Macića Mace ne može imati djecu. On je objasnio kako sada zna da se on zove Ibro, jer je vidio na internetu. Također je optuženog prepoznao u sudnici.

Vijeće je saopštilo kako je optuženi Macić pozvan kao svjedok Odbrane Osmana Brkana narednog petka, o čemu će se optuženi i njegova Odbrana naknadno izjasniti.

Sud BiH je 8. novembra razdvojio predmet protiv Osmana Brkana, koji je s Macićem optužen za ubistva četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace počinjena u junu 1992. godine.

Suđenje Ibri Maciću nastavit će se 6. decembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English