Članak

Vezani pored kratera NATO bombi

14. Novembra 2013.00:00
Poljski oficir Janusz Kalbarczyk izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da je u maju 1995. godine, kao vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN), bio talac Vojske Republike Srpske (VRS) i “živi štit” od napada NATO-a iz vazduha.

This post is also available in: English

Zajedno sa drugim posmatračima UN-a, Kalbarczyka je, kako je rekao, VRS zarobila 26. maja 1995. i izložila ih vezane kao “živi štit” oko magacina za municiju i radarske stanice te drugih objekata na Jahorini, koji su bili na meti vazdušnih udara NATO-a, započetih prethodnog dana. 

Poslije prvih napada NATO avijacije, po riječima svjedoka, ukupno 11 nenaoružanih vojnih posmatrača UN-a uhapsila je policija Republike Srpske (RS) na posmatračkom punktu na Palama i predala ih ubrzo oficiru VRS-a.

“Policajac je uperio pištolj u nas i rekao da smo uhapšeni. Prijetio je da će nas ubiti ako bude još udara NATO-a, jer ima takvo naređenje”, izjavio je Kalbarczyk.

Pripadnike UN-a, nedugo zatim, preuzeli su oficiri VRS-a, po dvojicu ih vezali lisicama i prebacili do Jahorinskog potoka, gdje su bila skladišta municije, od kojih je NATO neka već bio pogodio.

“Mene su vezali za gromobran kod jedne zgrade, u blizini kratera koji je napravila NATO bomba”, kazao je svjedok, preciziravši da je tu ostao četiri i po sata, dok su u daljini odjekivale eksplozije.

Zajedno sa drugim posmatračem, Patrickom Rechnerom, Kalbarczyka su zatim prebacili do radarske stanice na Jahorini. Mislio je, kako je kazao, da će ih strijeljati zato što su im stavili poveze preko očiju.

“Odveli su me do antene, vezali za nešto, a iza mene je bio naoružani vojnik… Snimili su me”, opisao je svjedok, dok je Tužilaštvo u sudnici prikazalo snimak. 

Na sugestiju novinara paljanske televizije, Kalbarczyk je na snimku, vezan za stub, potvrdio da se “boji NATO aviona”. 

Novinar je potom rekao: “U ovu situaciju ove ljude je dovela međunarodna zajednica. Hoće li preživjeti, zavisi od toga da li će NATO djelovati.”

Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, optužnica tereti za uzimanje više od 200 “plavih šljemova” za taoce krajem maja i početkom juna 1995. godine.

Do 13. juna 1995, kada su oslobođeni, poljski oficir i drugi posmatrači bili su u kasarni na Palama. Kalbarczyk je tvrdio da je tamo početkom juna “u civilu” vidio i komandanta VRS-a Ratka Mladića.

Branilac Miodrag Stojanović je u unakrsnom ispitivanju negirao da je svjedok mogao vidjeti generala Mladića, i to u civilu, ali je Kalbarczyk ostao pri iskazu, iako, kako je priznao, Mladića nije odmah prepoznao, već nedugo zatim kada je njegov lik vidio na televiziji.

Na tvrdnju Mladićevog advokata da je VRS posmatrače UN-a smatrala i tretirala kao ratne zarobljenike, Kalbarczyk je uzvratio da im to niko nije rekao, već da su “živi štit”. 

Suđenje Mladiću, koji je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i teror nad civilima u Sarajevu, nastavlja se u ponedjeljak, 18. novembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English