Članak

Žrtve iz grobnice Blječevo

12. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, vještak sudske medicine je kazao kako je po nalogu Tužilaštva BiH identifikovao 55 tijela iz sekundarne grobnice Blječevo (općina Bratunac).

This post is also available in: English

Vještak Vedo Tuco je rekao da je na osnovu DNK analize, zapisnika o utvrđivanju identiteta i sudskomedicinske ekspertize donio nalaz i mišljenje o uzroku smrti za 55 osoba. On je prisustvovao i samoj ekshumaciji tijela.

“Analizom posmrtnih ostataka došli smo do saznanja da su neka tijela bila primarno pokopana u grobnici u Redžićima, te da je Blječevo zapravo sekundarna grobnica”, obrazložio je Tuco.

Vještak je kazao kako je za 21 žrtvu, od 55 njih, utvrđen uzrok smrti strjelnim ozljeđivanjem glave. Za deset osoba uzrok smrti nije bilo moguće utvrditi sa sigurnošću.

Vještak nije mogao potvrditi, ali ni negirati, da je uzrok smrti nekih osoba bilo gušenje s obzirom da na osnovu skeleta to nije bilo moguće analizirati.

“Osam osoba je ekshumirano kao zasebni slučajevi. Naime, to je osobina sekundarnih grobnica, premetanje i uništavanje. U jednoj nađemo manji dio tijela, kao što je stopalo, da bismo u drugoj grobnici pronašli većinu ostataka”, rekao je Tuco.

Vještak je kazao da su identificirana tijela muškaraca u dobi od 18 do 54 godine.

Na pitanje Odbrane optuženog Save Babića da li je mjesto smrti ovih osoba škola “Vuk Karadžić” u Bratuncu, vještak Vedo Tuco je odgovorio: “Neke porodice su spominjale školu, ali to ne stoji u izvještaju. Mi napišemo mjesto, selo, grad.”

On je također rekao da porodice žrtava kažu i vrijeme u kome je nastupila smrt, na osnovu svjedoka, saznanja i slično.

Tužilaštvo BiH tereti Savu Babića da je u maju 1992. godine, kao komandir Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) u Bratuncu, naredio, počinio i propustio da spriječi zatvaranje nesrpskih civila u bratunačku školu “Vuk Karadžić”.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 18. novembra, kada će se na Sudu pojaviti svjedoci Odbrane.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English