Članak

Razdvojen postupak protiv Osmana Brkana

8. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Blacama (općina Konjic), svjedoci Tužilaštva BiH su kazali kako su im roditelji ispričali da su nepokretne starice ubijene u ovom selu.

This post is also available in: English

Stoja Vukosav je s porodicom živjela u Blacama do 13. maja 1992. godine, kada je njihovo selo napala “vojska BiH”. Svi koji su bili sposobniji pobjegli su, a u selu su većinom ostali starci.

“Mi smo pobjegli kanjonom Rakitnice prema Kalinoviku, a moja majka se krila po šumi sa još nekim mještanima”, rekla je Vukosav i dodala kako je njena majka obilazila nepokretne starice u selu.

Njena majka Goja Vukosav, kako je navela svjedokinja, ispričala joj je da je jedan dan došla u selo obići nepokretne starice, koje je zatekla pobijene u kući Milutina Kuljanina.

“Pričalo se da su ih pobili neki momci iz Grušče”, izjavila je Vukosav i dodala kako nikada nije čula da su to uradili Osman Brkan i Ibro Macić.

Za ubistva četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace počinjena u junu 1992. godine optuženi su Osman Brkan i Ibro Macić, bivši pripadnici Armije BiH (ABiH).

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Milosav Vukosav je ispričao kako je također pobjegao iz Blaca, a njegov otac Lazar je zarobljen i pretučen.

“‘Kalašnjikovom’ su mu pobili zube”, izjavio je svjedok Vukosav.

On je dodao kako mu je otac ispričao da su četiri starice ubijene u jednoj kući i da tada nisu bile zapaljene.

Lazar Vukosav je potvrdio da je kazao Jasminki Džumhur ko su pobijene starice.

Svjedok je kasnije iz priča čuo da su starice zapaljene, ali on ne zna ko je to uradio. On je također čuo da su ih pobili Gruščani.

Tužiteljica Sanja Jukić je rekla kako su ovo bila posljednja dva svjedoka za prvu tačku optužnice, za događaj ubistva četiri starice na Blacama, i da je ovime okončala dokazni postupak protiv Osmana Brkana.

Tužilaštvo je predložilo da se predmet “Osman Brkan i Ibro Macić” razdvoje i da se nastavi postupak protiv Macića, a Brkanu donese presuda.

Sud BiH je prihvatio ovaj prijedlog iz razloga ekonomičnosti i efikasnosti.

Ibro Macić je po sedam tačaka optužen i za nečovječno postupanje i maltretiranje zarobljenika u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu u periodu od aprila do oktobra 1993. godine.

Njemu će suđenje biti nastavljeno 15. novembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English