Članak

Ne zna je li optuženi bio u Dusini

8. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Zenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako ne zna je li optuženi bio među pripadnicima voda koji su učestvovali u napadu na selo Dusina.

This post is also available in: English

Svjedok Salih Kozlić je ispričao sudu da je tokom rata bio pripadnik voda “Plavi sokoli” pri Sedmoj muslimanskoj brigadi Armije BiH (ABiH), koji je učestvovao u napadu na selo Dusina. On tvrdi da optuženog prije i tokom rata nije poznavao.

Na pitanje Zorana Božića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, da li je Subotić na dan napada bio među 25 vojnika voda kojem je on pripadao, svjedok je odgovorio da ne zna.

Prema njegovim riječima, cilj akcije na selo Dusina 1993. godine je bilo zauzimanje kote na tom dijelu.

“Rekli su nam samo ‘idete u akciju’. Tek kada smo došli u Lašvu, saznali smo da idemo na Dusinu”, kazao je Kozlić. 

On je dodao da se prilikom napada predalo 25 bojovnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te su odvedeni u jednu kuću.

“Ja sam bio ranjen i otišao sam kasnije u sanitet u Lašvu, gdje mi je pružena medicinska pomoć”, rekao je svjedok.

Optužnica tereti Vehida Subotića, bivšeg pripadnika Drugog bataljona pri Sedmoj muslimanskoj brigadi ABiH, da je, zajedno s drugim pripadnicima bataljona, upao u selo Dusina, naredio da se zarobi oko 40 civila te nekoliko razoružanih vojnika HVO-a. Nakon toga je izdvojio osam civila hrvatske nacionalnosti i sproveo ih do jedne kuće, te naredio pripadnicima čete da ih ubijaju.

Svjedok Enes Šarić je kazao da je tokom rata radio u Centru službi bezbjednosti (CSB) Zenica kao kriminalistički tehničar i inspektor. On se prisjetio 29. januara 1993. godine, kada je rađena identifikacija tijela iz sela Dusina koja su dovezena u bolnicu.

On je naveo da nije rađen zapisnik, ali da je patolog Faruk Turkić zaključio da su rane na tijelima mogle biti izazvane prostrjelnim i eksplozivnim djelovanjem.

Suđenje se nastavlja 13. novembra.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English