Članak

Iznesene žalbe na presudu Subotiću

21. Aprila 2015.00:00
U žalbama na presudu kojom je Vehid Subotić osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u selu Dusina (općina Zenica), Državno tužilaštvo zatražilo je veću kaznu, a Odbrana da Subotić bude oslobođen.

This post is also available in: English

Tužiteljica Slavica Terzić zatražila je da Subotiću bude izrečena veća kazna, s obzirom na težinu zločina koji je počinio.

“Tužilaštvo smatra da je prilikom odmjeravanja kazne vijeće zanemarilo bezobzirnost ubistva cijelokupne porodice Kegelj u Dusini, invalidnog lica i starost žrtava”, obrazložila je Terzić.

Prvostepeno vijeće Suda BiH je prošle godine proglasilo Subotića, nekadašnjeg pripadnika Drugog bataljona pri Sedmoj muslimanskoj brigadi Armije BiH (ABiH), krivim za učešće u ubistvima šest i maltretiranje jednog civila u selu Dusina 26. januara 1993. godine.

Advokatica Vukica Marjanović-Suljić u žalbi je kazala da prvostepena presuda treba biti ukinuta jer je Odbrani tokom suđenja bilo onemogućeno da ispita neke od svjedoka. Dodala je i da je presudom došlo do pogrešnog zaključka da je Subotić imao nadređeni položaj.

“Optuženi je tada bio mlađe punoljetno lice, sa 19 godina, i to se nigdje u presudi ne spominje”, rekla je advokatica.

Komentarišući iskaze svjedoka, advokatica Marjanović-Suljić je kazala da su oni na različite načine opisali Subotića, zbog čega im se ne može vjerovati.

“Svjedoci su rekli da je karakteristično to što je bio izgelerisan, sa naočalama, imao je vidljive ožiljke… Prvostepeno vijeće smatra da su ovo samo detalji, a da je bitna činjenica da moj branjenik ima stakleno oko”, rekla je braniteljica.

Optuženi Subotić se obratio Sudu kazavši da je apsurdno da se tereti kao lice od autoriteta s obzirom da je imao 19 godina.

“Bio sam obični vojnik, nisam imao nikakav čin”, dodao je.

Apelaciono vijeće će odluku donijeti naknadno.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English