Članak

Vehid Subotić osuđen na 14 godina

7. Novembra 2014.00:00
Sud BiH osudio je Vehida Subotića zvanog Geler, bivšeg pripadnika Armije BiH, na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima na području općine Zenica.

This post is also available in: English

Subotić, nekadašnji pripadnik Drugog bataljona pri Sedmoj muslimanskoj brigadi Armije BiH (ABiH), proglašen je krivim za učešće u ubistvima šest i maltretiranje jednog civila u selu Dusina 26. januara 1993. godine.
Sudsko vijeće utvrdilo je da je Subotić došao u selo Dusina s još jednom osobom, i iz kuće Stipe Kegelja izveo sedam civila Hrvata i jednog Srbina, te ih odveo do druge kuće u selu, gdje ih je ispitivao, a zatim naredio nepoznatim vojnicima ABiH da ih ubiju.
Tom prilikom, kako se navodi u presudi, ubijeno je pet civila Hrvata i jedan Srbin, a dvojica su preživjela.
Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić je rekao da je analizom svih svjedočenja van svake razumne sumnje utvrđeno da je optuženi Subotić učestvovao u ubistvima i maltretiranju Ivice Kegelja.
“Nadimak Geler bilo je jedno od ključnih pitanja suđenja, s obzirom da se osoba koja je izvela civile iz kuće tako i predstavila. Optuženi nije negirao da je to njegov nadimak, a Vijeće je utvrdilo da je optuženi zaista i osoba koja se predstavila kao Geler i na osnovu iskaza svjedoka koji su rekli da im je Geler rekao da je izgubio oko u Hrvatskoj, a svi svjedoci potvrđuju da je optuženi imao jedno neobično oko”, kazao je sudija Božić.
On je pojasnio da Sudsko vijeće nije prihvatilo Subotićev alibi da je on u selu Dusina bio u drugoj kući, gdje su bili zatočeni civili.
“Sam optuženi je rekao da je iz te druge kuće izveo civile, koje je proveo dalje, a da je po njegovom odlasku u kući ostao jedan invalid i još dvije osobe. Prema mišljenju Vijeća, taj invalid jedino može biti Mirko Kegelj, koji je ostao u kući Stipe Kegelja. Dakle, Vijeće smatra da optuženi sam sebe dovodi u vezu s kućom odakle su odvedeni ubijeni civili”, istakao je Božić.
Vijeće je Subotića osudilo prema krivičnom zakonu bivše Jugoslavije.
“Kao olakšavajuće okolnosti, Sudsko vijeće cijenilo je slabo zdravstveno stanje optuženog i činjenicu da je porodičan čovjek, a kao otežavajuće je cijenilo bezobzirnost u izvršenju djela i bezrazložnost ubijanja civila, kao i činjenicu da su neke od žrtava u srodstvu, što čini gubitak za porodicu i većim”, rekao je Božić.
Subotiću, koji se branio sa slobode, određene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta i oduzete su mu putne isprave. Oštećeni sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.
Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English