Članak

Nesposoban da svjedoči zbog bolesti

28. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja Savi Babiću za zločin počinjen u Bratuncu, sudska vještakinja izjavila je kako svjedok Tužilašta nije sposoban dati svoj iskaz zbog teške duševne bolesti.

This post is also available in: English

Marija Kaučić-Komšić, neuropsihijatrica i vještakinja forenzičke psihijatrije, kazala je da medicinski nalazi pokazuju da svjedok S-26 boluje od šizofrenije, koja je prešla u hronično psihotično stanje.

“Iz nalaza se vidi da je riječ o ranije uspostavljenoj dijagnozi. Pacijent je psihotičan, motorno uznemiren i nema kontrole. Nije sposoban za rad, niti za svjedočenje”, rekla je Kaučić-Komšić.

Njenu ocjenu zatražilo je Sudsko vijeće nakon što se svjedok nekoliko puta ranije nije odazvao sudskom pozivu. 

Vještakinja nije mogla obaviti pregled jer se svjedok ni jutros nije pojavio. Prema riječima Kaučić-Komšić, prinudno privođenje bi izazvalo traumu kod svjedoka.

Tužilaštvo smatra da vještačenje zbog toga nije objektivno, kao i da vještakinja nije kompetentna. Vijeće je odbilo ovaj prigovor, objasnivši da Kaučić-Komšić više od 20 godina radi za sud, te da je u tome slabiji govor i otežano kretanje ne ometaju.

Babića, nekadašnjeg komandira Vojne policije u Bratuncu, optužnica tereti za zatvaranje i zlostavljanje nesrpskih civila u školi “Vuk Karadžić”, gdje je “imao apsolutnu vlast nad životima zatočenika i uslovima”.

Suđenje se nastavlja sutra, 29. oktobra, saslušanjem preostala dva zaštićena svjedoka Tužilaštva BiH.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English