Članak

Komplikacije s vještačenjem

23. Oktobra 2013.00:00
Iznošenje nalaza i mišljenja o zdravstvenom stanju Miluna Kornjače, optuženog za zločine počinjene na području Čajniča, ponovo je odgođeno jer vještačenje još uvijek nije obavljeno.

This post is also available in: English

Odbrana je saopćila da vještačenje nije urađeno jer je vještakinja Zorica Lazarević tražila da unaprijed dobije honorar, ali da optuženi Kornjača nema novac kojim bi to platio. Zbog toga, Odbrana je ranije obavijestila Sud da odustaje od ovog vještačenja.

“Imam mala primanja i ne mogu to platiti”, rekao je optuženi Kornjača.

Sudsko vijeće je kazalo da će se Sud BiH direktno obratiti vještaku i platiti troškove vještačenja.

Vještačenje optuženog prvobitno je trebao uraditi Ratko Kovačević. Nakon što je ovaj vještak obavijestio Sud da nije u mogućnosti to uraditi, braniteljica Milana Borovčanin-Bulić je predložila da vještačenje obavi Zorica Lazarević.

Kornjača je optužen da je u maju 1992. godine, nakon pogibije jednog pripadnika paravojne jedinice “Plavi orlovi”, sudjelovao u ubijanju 28 zatočenih civila u “Lovačkom domu” na Mostini.

Njemu se, kao bivšem komandantu paravojne jedinice “Plavi orlovi”, sudi za progon Bošnjaka s područja Čajniča.

Na ovom suđenju Odbrana je Sudskom vijeću predočila i spisak materijalnih dokaza koje će uvrstiti. Braniteljica Borovčanin-Bulić dokaze nije pojedinačno obrazlagala.

Suđenje se nastavlja 20. novembra.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English