Članak

Bolestan svjedok

23. Oktobra 2013.00:00
Suđenje Ratku Mladiću nije nastavljeno zbog bolesti svjedoka Tužilaštva.

This post is also available in: English

Budući da je sutra praznik UN-a i sud neće raditi, tužioci će svog sljedećeg svjedoka pred sudije izvesti u petak, 25. oktobra.

Na kratkom zasjedanju, tužiteljka Camille Bibles obavijestila je raspravno vijeće da se Patrick Rechner, svjedok koji je danas trebalo da svjedoči, jutros razbolio i da se ne može pojaviti u sudnici.

“Sljedeći svjedok Tužilaštva, Jonathan Riley, stići će u Haag tek sutra”, objasnila je tužiteljka Bibles.

Rechner i Riley bili su vojni posmatrači UN-a u Sarajevu, gdje ih je u maju 1995. zarobila i kao taoce držala Vojska Republike Srpske (VRS).

Tadašnji komandant VRS-a, general Mladić optužen je, pored ostalog, za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Od iduće nedjelje, kako je kazao predsjedavajući sudija Alphons Orie, Tribunal će u postupku protiv Mladića zasjedati četiri, umjesto pet puta nedjeljno, zato što je tako odlučilo apelaciono vijeće suda.

Apelaciono vijeće usvojilo je žalbu Mladićeve Odbrane na dvije odluke kojim je raspravno vijeće ranije odbilo zahtjev branilaca da skrati radnu nedjelju zbog narušenog zdravstvenog stanja optuženog. Zahtjev Odbrane podržali su i ljekari iz sudskog pritvora.

Optužnica Mladića tereti i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, te teror nad civilima u Sarajevu.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English