Članak

Završen dokazni postupak za zločin u Kotor-Varoši

22. Oktobra 2013.00:00
Uvođenjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH i Odbrane završen je dokazni postupak za zločin počinjen 1992. na području Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je kao dokaz uvelo dokumente kojima želi opovrgnuti navode Odbrana da je jedan od svjedoka dao iskaz pod pritiskom. Riječ je o svjedoku Iliji Šipuri, koji je pred Sudom BiH svjedočio u augustu ove godine i kazao da je “bio pod pritiskom dok je davao izjavu”.

Među dokumentima je i izvještaj o istraživanju događaja na području Kotor-Varoši, te spisak lica koja bi mogla da pomognu pri otvaranju istrage. Među njima je i ime svjedoka Ilije Šipure.

Odbrane su uložile prigovor relevantnosti na ovaj dokaz.

Za učešće u napadu na selo Serdare izvedenom 17. septembra 1992. godine, kada je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti, optuženi su Fikret Planinčić, Rasim Lišančić, Sead Menzil i Mirsad Vatrač, bivši pripadnici Teritorijalne odbrane (TO).

Odbrana trećeoptuženog Menzila je kao dodatni dokaz uvela spisak lica stradalih u selu Serdari, dok je njihov zahtjev za saslušenje zaštićenog haškog svjedoka odbijen.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u decembru 2011., a Državno tužilaštvo će 12. novembra iznijeti završne riječi.  

Džana Brkanić


This post is also available in: English