Članak

Preminuo optuženi Zoran Marinić

22. Oktobra 2013.00:00
Optuženi Zoran Marinić, protiv koga je pred Sudom BiH vođen postupak za zločin počinjen 1993. na području Busovače, preminuo je u nedjelju, 20. oktobra.

This post is also available in: English

Njegova braniteljica Branka Praljak kazala je za BIRN – Justice Report da je preminuo od infarkta, te da je jučer obavljen ukop.
“On je imao uputnicu za bolnicu i prije posljednjeg ročišta, ali zbog praznika nismo mogli obavijestiti Sud. Stoga sam insistirala da dođe i svjedoči, zbog čega mi je sada naročito teško”, izjavila je Praljak.
Zoran Marinić je svjedočio u svoju korist 17. oktobra, tri dana prije smrti, kada je izjavio da je drugooptuženi Zoran Milić pucao iz “kalašnjikova” u dvije kuće u Busovači.
Marinić i Milić, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženi su za učešće u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti počinjenom 1993. godine na području Busovače, nanošenje tjelesnih povreda, te protivpravno i samovoljno uništavanje imovine.
U Sudu BiH su kazali da su obaviješteni o smrti optuženog Marinića, te da će, nakon što dobiju izvod iz matične knjige umrlih, obustaviti postupak protiv njega.
Suđenje Miliću bit će nastavljeno 31. oktobra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English