Članak

Odvođenje muškaraca iz Rodića Brda

22. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu, zaštićena svjedokinja OK-22 govorila je o pretresu kuća u naselju Rodića Brdo i odvođenju dvojice muškaraca.

This post is also available in: English

Svjedočeći na poziv Odbrane, OK-22 je ispričala kako je iz naselja Dušće sa djecom došla kod majke u kuću u Rodića Brdu, gdje su u junu 1992. godine došla “dva čovjeka u šarenim odijelima” i izvršila pretres. 

“Tražili su nekog ranjenog čovjeka. Prijetili su da će baciti bombu na tavan. Istjerali su nas napolje i prerovili po kući. Poslije su nas vratili i rekli da ne smijemo nigdje ići”, kazala je OK-22. 

Kasnije je saznala da su tog dana iz naselja odvedeni Rešad Mucovski i Fadil Zukić. Od majke Mucovskog je, kako je precizirala, saznala da su ga odvela dvojica koja su pretresla i njenu kuću. 

“Njih nisam poznavala. Bili su iz Jagodine”, rekla je OK-22. 

Optužnica tereti Krsmanovića da je u junu 1992. učestvovao u odvođenju dvojice muškaraca, koji poslije toga više nisu viđeni živi. Njemu su, kao nekadašnjem pripadniku Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na teret stavljena ubistva, silovanja, mučenja i druga nečovječna djela nad bošnjačkim civilima.

Odgovarajući na pitanje branioca Slaviše Prodanovića, svjedokinja je kazala da nije čula da je tog dana neko spominjao Olivera Krsmanovića, koga inače poznaje. 

Ona je dodala da je optuženog vidjela naredni dan, kada je dolazio do njene kuće i “zamolio je da mu donese da opere ruke”. 

Nastavak suđenja zakazan je za 12. novembar, a do trosedmične pauze će doći jer se čeka odgovor Haškog tribunala u vezi sa zaštitnim mjerama svjedoka koje Odbrana namjerava da pozove.  

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English