Članak

Stanišić zatražio obustavljanje postupka

16. Oktobra 2013.00:00
Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Mićo Stanišić zatražio je od Haškog tribunala da se poništi presuda kojom je osuđen na 22 godine zatvora za zločine počinjene u BiH, te da bude pušten na slobodu.

This post is also available in: English

Stanišić je u podnesku Apelacionom vijeću Haškog tribunala naveo da bi presuda trebala biti poništena s obzirom da je jedan od sudija koji ga je proglasio krivim bio Frederik Harhoff, koji je nedavno uklonjen iz Sudskog vijeća u predmetu Vojislava Šešelja, zbog bojazni o njegovoj pristrasnosti.

“Jasno je iz odluke o njegovom uklanjanju da pristrasnost sudije Harhoffa nije ograničena na određeni splet okolnosti,već je on iskazao pristrasnost u korist osuđivanja svih optuženih osoba”, stoji u Stanišićevom podnesku.

Stanišićeva Odbrana u podnesku također navodi da s obzirom na težinu kršenja njegovog prava na pošteno suđenje, Haški tribunal bi trebao odustati od njegovog procesuiranja.

“Prisustvo sudije u Vijeću koji je iskazao neprihvatljivu pristrasnost ka osuđivanju svih optuženika bez obzira na težinu dokaza je evidentno kršenje prava na prezumpciju nevinosti i prava na odbranu svakog optuženika”, stoji u podnesku.

Haški tribunal je u martu 2013. osudio bivše policijske zvaničnike RS-a Miću Stanišića i Stojana Župljanina na po 22 godine zatvora zbog zločina u BiH počinjenih 1992. godine.

Stanišić i Župljanin, kao bivši načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) u Banjoj Luci, osuđeni su za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, koji je uključivao ubistva, mučenja, deportacije, pljačkanje i namjerno oštećenje tuđe imovine.

U kaznu zatvora koja je izrečena Stanišiću uračunava se vrijeme provedeno u pritvoru od 11. marta 2005., kao i Župljaninu, koji je pritvoren 11. juna 2008. godine.

Danski sudija Harhoff je izuzet iz Sudskog vijeća na suđenju Šešelju, nakon što je predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) u julu ove godine podnio zahtjev u kojem se tvrdi da ovaj sudija nije nepristrasan.

Šešeljeve optužbe je podstaklo Harhoffovo pismo objavljeno u medijima u kojem je kritikovao oslobađajuće presude Haškog tribunala izrečene srpskim i hrvatskim generalima.

Denis Džidić


This post is also available in: English