Članak

Sarić se izjašnjava o krivici

11. Oktobra 2013.00:00
Pred Sudom BiH u petak, 18. oktobra, o krivici će se izjasniti Goran Sarić, optuženi za učešće u genocidu u Srebrenici počinjenom u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Isti dan bi trebalo da bude održana statusna konferencija pred početak suđenja Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, optuženima za zločine na području planine Igman.

U četvrtak, 17. oktobra, u svoju korist će svjedočiti Zoran Marinić, kojem se zajedno sa Zoranom Milićem sudi za zločin počinjen u Busovači 1993. godine.

Suđenje će u četvrtak biti nastavljeno Nihadu Bojadžiću, kojem su na teret stavljeni zločini u Jablanici, te Mustafi Đeliloviću, Nerminu Kalemberu, Šerifu Mešanoviću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću i Bećiru Hujiću, optuženima za zločine u Hadžićima, kao i Milunu Kornjači, kojem se sudi za zločine u Čajniču.

Za ponedjeljak, 14. oktobar, zakazan je nastavak suđenja Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, optuženima za zločine u Trusini, kao i Dragomiru Soldatu, Velemiru Đuriću i Zoranu Babiću, kojima su na teret stavljeni zločini u Čarakovu kod Prijedora.

Suđenje Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, zakazano je za srijedu 16. oktobra.

Za petak, 18. oktobar, zakazan je nastavak suđenja Zemiru Kovačeviću za zločine u Brodu, Osmanu Brkanu i Ibri Maciću, kojima su na teret stavljeni zločini u selu Blace kod Konjica, te Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolae Vintili za zločine u Sarajevu.

Isti dan, novi svjedoci biće saslušani na suđenju osmorici optuženih za zločine u Kladnju – Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću.

Marija Taušan


This post is also available in: English