Članak

Različitosti i zakonitost izjava

11. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je optuženi Safet Mujčinović naredio vojniku da mu stavi pištolj u usta.

This post is also available in: English

Svjedok Tužilaštva BiH Dragomir Jovanović je 7. juna 1992. godine iz sela Lupoglavo sa oko 25 mještana odveden u Mjesni ured u Stuparima. Nekoliko dana prije toga, kako je naveo, Zijad Hamzić, kojeg svjedok do tada nije poznavao, garantovao im je bezbjednost.

“Te večeri  nas je opkolila Teritorijalna odbrana (TO) sa svih strana. Safet Mujčinović je išao sa svojom policijom. Naredio je Zijadu Hamziću da nas sve sabere u centar sela”, kazao je Jovanović i dodao kako je tada Zijad Hamzić udario jednog od komšija kada mu je predao puškomitraljez.

On je potom ispričao kako ga je Safet Mujčinović odveo u podrum, gdje je naredio jednom vojniku da mu stavi cijev pištolja u usta, kako bi priznao gdje je oružje, koje je svjedok ranije predao Ramizu Haliloviću.

“Tada je ušao Zijad Hamzić i rekao: ‘Pusti čovjeka’”, rekao je Jovanović.

Prema optužnici, Safet Mujčinović, bivši komandir Stanice policije (SP) u Stuparima, propustio je da spriječi ili kazni svoje podređene. Zijad Hamzić, koji je bio komandir čete Teritorijalne odbrane (TO) Stupari, a kasnije i komandant bataljona TO-a Stupari i Ramiz Halilović, aktivni policajac SP-a Stupari, optuženi su da su učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Odbrana prvooptuženog je ustvrdila da u ranije datim izjavama policiji, svjedok nije spomenuo da je Mujčinović naredio vojniku da mu stavlja cijev u usta. Svjedok je odgovorio da ne zna šta stoji u izjavi, za koju je rekao da je pisana rukom, pa kasnije prekucavana. Svjedok se nije mogao sjetiti da li je pročitao izjavu ili da li mu je pročitana, a istražiteljima ju je dao u svojoj kući u Zvorniku u prisustvu supruge.

Na zapisniku, prema tvrdnji Odbrane, ne stoji da je izjava uzeta u kući svjedoka. Također, Odbrana smatra da u iskazu postoji niz različitosti u odnosu na svjedočenje. Tužilaštvo BiH je također uložilo prigovor na zakonitost izjave.

U Mjesnom uredu u Stuparima su mještani okoline Kladnja ostali nekoliko mjeseci i onda su prebačeni u zgradu prosvjete. Svjedok je kazao kako im je bila uskraćena sloboda kretanja, oskudijevali su hranom i navečer su morali gasiti svjetla.

Jovanović je rekao da su ostale zatvorenike tukli, ali da nije vidio ko, te da njega niko nije dirao. Neke su mu komšije pričale da su ih tukli izvjesni Ismet Butković i Kahro Vejzović, bivši pripadnik policije koji se, prema optužnici, tereti za maltretiranje zatvorenika.

Svjedok je kazao kako je on ostao u zgradi u Stuparima još neko vrijeme, dok je njegova supruga razmijenjena.

Drugi svjedok Danica Jovanović je navela kako nije vidjela da njenog supruga Dragomira vode u podrum, nego joj je on to rekao kada ga je pitala zašto je blijed.

Jovanović je ispričala kako je vidjela da njene komšije Radovana i Luku Đokića tuku uniformisane osobe u školi preko puta Mjesnog ureda.

Ona je također kazala kako joj je Safet Mujčinović rekao da ide u razmjenu, te opomenuo “muslimanske žene” da je ne vrijeđaju.

U ranije datoj izjavi ove svjedokinje, uzete u njenoj kući u Zvorniku, stoji da ih je na razmjenu vozio Šefko Hodžić zvani Šugo. Svjedokinja je ustvrdila kako to ona nije kazala i kako je to možda dodao njen muž.

Odbrane su prigovorile da je i dalje nejasno kako su izjave koje su uzete u kući Jovanovića prekucane i potpisane.

Sa Mujčinovićem, Hamzićem, Halilovićem i Vejzovićem, za zločine počinjene u Kladnju, optuženi su i Selman Busnov, Nusret Muhić, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović i Osman Gogić.

Suđenje se nastavlja 18. oktobra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English