Članak

Braća Damjanović puštena na slobodu

11. Oktobra 2013.00:00
Nakon što je naložio da se obnovi postupak za ratne zločine, Državni sud je pustio na slobodu Gorana i Zorana Damjanovića.

This post is also available in: English

Braća Damjanović se na izdržavanju kazni zatvora nalaze od novembra 2007. godine, kada su proglašeni krivima za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene u naselju Bojnik kod Sarajeva. 

Goran Damjanović je 2007. osuđen na 11 godina zatvora, a njegovom bratu Zoranu izrečena je kazna od deset i po godina zatvora.  

Odluka o obnavljanju krivičnog postupka protiv braće Damjanović je donesena nakon što je Evropski sud za ljudska prava u julu ove godine utvrdio da je Sud BiH na suđenjima Abduladhimu Maktoufu i Goranu Damjanoviću pogrešno primijenio Krivični zakon (KZ) BiH iz 2003. godine. 

“Presudom Evropskog suda utvrđeno je kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima prema Goranu Damjanoviću s obzirom da su se u postupku protiv optuženog, umjesto kaznenih odredaba KZ-a BiH iz 2003. godine, trebale primijeniti odredbe KZ-a Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) iz 1976. godine”, obrazloženo je iz Suda BiH.

Sud BiH je odobrio i zahtjev da se obnovi postupak protiv Abduladhima Maktoufa, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog učešća u zločinima nad civilima u oktobru 1993. na području općine Travnik. 

Maktouf, koji je 2006. godine pravosnažno osuđen, nakon izvršenja kazne napustio je BiH.

Denis Džidić


This post is also available in: English