Članak

Ranjavanje zatvorenika na Žuči

9. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Vogošće, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je zatvorenike iz “Planjine kuće” na rad slao upravnik zatvora kojeg su zvali Vlačo.

This post is also available in: English

Zijad Avdibegović je živio u selu Kadarići (općina Ilijaš) početkom rata u BiH. Njemu nepoznate osobe su zatražile da sačini spisak osoba bošnjačke nacionalnosti u selu, ali on je, kako je rekao, to izbjegao, te pobjegao u šumu sa izvjesnim Jasminom Alispahićem i tamo se skrivao 25 dana.

“Alispahića su prvog uhvatili i vodi se kao nestao. Mene su uhvatili kasnije dok sam tražio hranu”, prisjetio se Avdibegović i dodao da je pritvoren “u Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP) Ilijaš na 18 dana”.

Avdibegović je potom prebačen u magacin “Iskre” u Podlugovima, gdje je sa oko 120 zatvorenika proveo mjesec dana. Odatle je prebačen u Semizovac, u “Planjinu kuću”, sredinom augusta 1992. godine.

“Iz ‘Planjine kuće’ smo išli na radove na Kremeš i Žuč. Najviše smo kopali rovove, tranšeje i zemunice, te sjekli drva”, kazao je svjedok Avdibegović.

On je pojasnio da je do 18. septembra sve bilo uredu, dok jedno jutro oko 50 zatvorenika iz “Planjine kuće” nisu izabrani da idu na Žuč.

“Odabrao nas je upravnik zatvora, zvali su ga Vlačo. Nasumice je birao: ‘Ti, ti i ti…’”, prisjetio se Avdibegović i dodao kakao su po dolasku na Žuč svi smješteni u jednu rupu u zemlji.

Za zločine počinjene na području Vogošće, optužen je Branko Vlačo. Tužilaštvo ga tereti da je, kao upravnik logora “Bunker”, “Planjina kuća”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila, koji su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali.

Prema svjedokovim riječima, u grupama su vođeni ispred vojnika prema liniji pod kontrolom Armije BiH (ABiH). Svjedok je kazao kako je u jednoj zemunici vidio mrtvu ženu, te da je jedan od zatvorenika, izvjesni Hasan Fazlić, ranjen.

“Dobio sam naredbu da ga izvučem i tada sam i ja ranjen u kraj kičme. Izgubio sam svijest”, naveo je Avdibegović.

Svjedok je ispričao kako mu je na Žuči i u Vogošći ukazana adekvatna medicinska pomoć, a potom je prebačen helikopterom u Beograd, odakle je nakon oporavka pobjegao u Njemačku.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English