Članak

Zatraženo produženje pritvora Toliću

2. Oktobra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Josipu Toliću, optuženom za zločine počinjene na području Odžaka i Bosanskog Broda, zbog mogućnosti bjekstva i izbjegavanja krivičnog gonjenja. Odbrana se usprotivila, predloživši mjere zabrane.

This post is also available in: English

Državni tužilac Mirko Lečić je kazao da je optuženi državljanin Republike Hrvatske, te da u toj zemlji provodi dosta vremena.

“U toku potjere i prilikom hapšenja nije mu se moglo utvrditi mjesto prebivališta. Realno je očekivati da postane nedostupan”, rekao je Lečić, te dodao kako se u ovom predmetu za ista djela vodi istraga protiv još dvije osobe.

Optužnica protiv Tolića je potvrđena 1. oktobra ove godine, a na teret mu je stavljen ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Prema optužnici, Tolić je, kao komandir straže, u nekoliko logora i objekata za zarobljavanje učestvovao u zlostavljanju više desetina žrtava srpske nacionalnosti.

Prema Tužilaštvu BiH, žrtve su silovane, zlostavljane i mučene na izuzetno ponižavajuće načine, u čemu je optuženi lično učestvovao. Od posljedica mučenja i zlostavljanja određeni broj zarobljenika je smrtno stradao.

Odbrana je zatražila da se Toliću odredi kućni pritvor, uz dnevne policijske kontrole.

“U spisima nikada nije bilo sporno njegovo prebivalište. On je išao u Hrvatsku trbuhom za kruhom, jer u Odžaku nema posla”, kazao je branilac Rifat Konjić i dodao kako optuženi nema kvalitetnu imovinu koja bi bila ponuđena za jemstvo.

Josip Tolić se obratio Sudu BiH i rekao kako nikada nije imao problema sa zakonom, te da je državu napuštao kako bi prehranio porodicu.

“Ja nisam znao za ovaj postupak niti sam primio poziv. Ne znam za potjeru, ja sam bio u BiH, gdje i živim”, ustvrdio je Tolić, uz napomenu da bi se sam prijavio policiji.

Tolić se u pritvoru nalazi od hapšenja, 4. jula ove godine.

Odluku o pritvoru Sud će naknadno donijeti.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English