Članak

Podignuta optužnica protiv Josipa Tolića

27. Septembra 2013.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Josipa Tolića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za učešće u ubistvima, mučenju i drugim zločinima nad civilima srpske nacionalnosti počinjenim 1992. godine na području Odžaka i Bosanskog

This post is also available in: English

Broda.

Tužilaštvo BiH tereti Tolića da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, u periodu između maja i novembra 1992. godine učestvovao u nečovječnom postupanju prema civilima koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama osnovne škole i tvornici “Strolit” u Odžaku, te u zarobljeničkim objektima u prostorijama skladišta građevinskog materijala i Srednjoškolskog centra “Fric Pavlik” u općini Bosanski Brod. 

Optužnicom se po 12 tačaka Tolić tereti za nezakonita zatvaranja civila u zarobljeničke objekte, nečovječno postupanje i zlostavljanje koje je rezultiralo ubistvima i smrtnim posljedicama, kao i učešće u prisiljavanju žena na seksualni odnos s pripadnicima HVO-a.

“Optuženi je učestvovao i u odvođenju zatvorenika na prinudni rad na prve borbene linije, gdje je nekoliko njih ubijeno, a više ih je ranjeno, kao i učešće u pljački zatvorenika srpske nacionalnosti”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Denis Džidić


This post is also available in: English