Članak

Pištolj na potiljku Save Babića

23. Septembra 2013.00:00
Na suđenju Savi Babiću za zločine počinjene u Bratuncu zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je čistila krv sa zidova prostorije Vojne policije.

This post is also available in: English

Svjedokinja S-24 je s još jednom ženom bila angažovana da čisti u Vojnoj policiji u Bratuncu.

“Jedno jutro smo prilikom dolaska na posao zatekli čudnu kancelariju. Bilo je kapljica krvi po zidovima i to smo očistile. Kolega nam je rekao da je tu noć Peki iz ‘Bijelih orlova’ priveo nekoga”, kazala je S-24 i dodala kako je naknadno saznala da je privedena osoba izvjesni Fehim Kurtić.

Nakon toga, kako je navela, Babić je podnio ostavku i ubrzo potom napustio Vojnu policiju. Prema njenom iskazu, Babić je imao problema jer nije dozvoljavao nečasne radnje u Vojnoj policiji.

“Onda mu je Peki prislonio pištolj na potiljak. Da nije bilo kolega, ubio bi ga”, prisjetila se S-24.

Babić je optužen da je u maju 1992. godine, kao komandir Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) u Bratuncu, naredio, počinio i propustio da spriječi zatvaranje nesrpskih civila u bratunačku školu “Vuk Karadžić”.

S-24 je rekla kako je narod pričao da su u školu ulazili “Bijeli orlovi”, te da je bilo mučenja.

Na pitanje Odbrane Save Babića, svjedokinja je kazala kako misli da optuženi nije bio nadležan za zatvorenike u školi, već dobrovoljci i Krizni štab, “koji je o svemu odlučivao”.

Svjedokinja je rekla da je 1992. godine formirana vojna policija i da je komandir bio Savo Babić.

“Znala sam ga od ranije kao dobrog čovjeka, radio je nešto u SUP-u… MUP-u”, izjavila je S-24.

Tužiteljica Dika Omerović je navela kako je svjedokinja S-24 u istrazi kazala da je Savo Babić bio prije rata komandir policije. Svjedokinja je kazala kako je ranije izjave dala pod pritiskom i u strahu.

Svjedokinja je ispričala kako je njoj i kolegici zadatak bio i da nose hranu iz restorana osobama koje su bile privedene u fiskulturnoj sali osnovne škole. Tom prilikom su ih pratili vojni policajci do vrata, gdje su hranu preuzimali nepoznati stražari.

“I nas su Srbi koji su izgubili djecu gađali kamenjem kad smo im nosili hranu. Jedan je i pucao na mene”, prisjetila se S-24.

Prema rasporedu, suđenje će se nastaviti 30. septembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English