Članak

Odvedeni iz “Planjine kuće” bez traga

18. Septembra 2013.00:00
Na suđenju Branku Vlači za zločine počinjene na području Vogošće, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su ljudi zatočeni u “Planjinoj kući” odvođeni i poslije toga više nikad nisu viđeni.

This post is also available in: English

Hasib Prutina iz Svraka je u maju 1992. godine, kao osamnaestogodišnjak, sa ocem i oko 150 komšija bio zatvoren u objekat “Nakina garaža”. On je kazao kako je prilikom dolaska vidio Branu Vlaču i neke druge stražare.

“Tu smo maltretirani fizički i psihički od vojnika i osoba koje su dolazile”, rekao je Prutina.

Osman Tiro, također iz Svraka, proveo je petnaestak dana u “Nakinoj garaži”.

“Vidio sam Branka Vlaču kad je dolazio u ‘Nakinu garažu’. Pitao je ko treba ljekara i te ljude odveo, a potom ih i vratio”, prisjetio se Tiro.

Branko Vlačo je optužen da je, kao upravnik logora “Bunker”, “Planjina kuća”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila.

Prema optužnici, zarobljenici su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali.

Iz “Nakine garaže”, Prutina i Tiro su sa ostalim muškarcima vraćeni kućama u Svrake. Obaveza im je bila da se svaki dan javljaju u obližnju kuću zbog popisa, a nakon tri dana morali su ići na noćenje u “Planjinu kuću”.

Iz “Planjine kuće” su odvođeni i na radove, gdje su bili psihički i fizički maltretirani.

Oba svjedoka posebno su zapamtila dvije noći, kada su poslije ponoći prozvani i odvedeni pojedini muškarci iz “Planjine kuće”. Oni do danas nisu pronađeni.

“Prvi put je i moj otac odveden. Nikad ništa nisam saznao. Ne znam ni gdje su mu kosti”, kazao je Prutina.

Tiro je ispričao kako su se u oba navrata u dnu stepenica kuće čuli udarci. Potom su čuli rafale u blizini željezničke stanice.

“Komšinica Refija mi je ispričala da su njeni prepoznali tijelo Emina Jeleškovića kod željezničke stanice”, izjavio je Tiro.

Suđenje se nastavlja 25. septembra.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English