Članak

Identificirano osam žrtava

9. Septembra 2013.00:00
U Komemorativnom centru Tuzla identificirano je osam žrtava, ubijenih tokom proteklog rata na području općina Osmaci, Bratunac, Zvornik, Srebrenica i Višegrad.

This post is also available in: English

Identificirane žrtve ekshumirane su ranije iz masovnih grobnica Pelemiši-Šekovići, Drvenice-Osmaci, iz jezera Perućac, te sa pojedinačnih lokaliteta na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice.

“Od osam identificiranih žrtava pet je ženskih osoba i tri muškarca. Najstarija žrtva je Abid Salkanović, koji je ubijen u 88. godini života, a najmlađa žrtva je njegova unuka koja je imala 21 godinu kada je ubijena”, kazala je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Među identificiranim žrtvama su Hurija Čivić i unuka Sadika Čaušević. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su potpuno spaljeni u porodičnoj kući u mjestu Drvenice (općina Osmaci). Identificirani su klasičnom metodom prepoznavanja, jer su kosti, kako je rekla Čengić, toliko spaljene da nije bilo moguće DNK analizom utvrditi njihov identitet.

Porodice su potvrdile identifikaciju i za Hanifu Islamović, Zinetu Poljo, Zinu Sejdinović, Fadila Hasanovića i Ahmeta Manjića.

Admir Muslimović


This post is also available in: English