Članak

Sljedeće sedmice žalbe na presudu Neškoviću i Iliću

6. Septembra 2013.00:00
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH će naredne sedmice biti iznesena žalba Državnog tužilaštva na presudu kojom su Dragan Nešković i Zoran Ilić oslobođeni krivice za zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine.

This post is also available in: English

Za petak, 13. septembar, zakazano je iznošenje žalbi na presudu kojom su Nešković i Ilić, nekadašnji pripadnici Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS), oslobođeni krivice za učešće u zarobljavanju Bošnjaka i njihovom odvođenju u Zemljoradničku zadrugu u Kravici kod Bratunca, gdje ih je oko 1.000 ubijeno.

Dokazni postupak Odbrane Ljubomira Tasića, optuženog za zločine počinjene u Višegradu, počet će u utorak, 10. septembra, kada će biti pozvan prvi svjedok. Tasić je optužen sa Predragom Milisavljevićem i Milošem Pantelićem za učešće u progonu i drugim zločinima tokom 1992. i 1993. godine.

Istog dana, Odbrana Olivera Krsmanovića, optuženog za zločine u Višegradu, pozvat će kao svjedoka Željka Leleka, kojeg je Sud BiH osudio na 16 godina zatvora zbog zločina počinjenih u tom gradu.

U ponedjeljak, 9. septembra, u sudnici će se pojaviti Savo Babić, bivši komandir Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) koji je optužen za zločine u Bratuncu, kao i Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić i Zulfikar Ališpago, optuženi za ubistva u Trusini, nedaleko od Konjica.   

Dokazni postupak protiv Fikreta Planinčića, Rasima Lišančića, Seada Menzila i Mirsada Vatrača, bivših pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) u Kotor-Varoši koji su optuženi za ubistva 16 civila srpske nacionalnosti, Državno tužilaštvo će nastaviti u utorak, kada će se nastaviti i suđenje Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću za zločine u Bratuncu.

Suđenja Branku Vlači za zločin u Vogošći, Veselku i Ivi Ragužu za zločine u Stocu i Čapljini, Zemiru Kovačeviću za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, te Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, koji su optuženi za zločine u Srebrenici biće nastavljena u srijedu, 11. septembra.

Novi svjedok Državnog tužilaštva bit će pozvan na suđenje Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području Hadžića, u četvrtak, 12. septembra, kada će se nastaviti i suđenje Zoranu Mariniću i Zoranu Miliću za ubistva u Busovači.

Državno tužilaštvo će u petak nastaviti dokazni postupak i na suđenju Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nusretu Muhiću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, kojima se skupa sudi za zločine počinjene nad srpskim civilima u Kladnju.

U utorak će biti nastavljeno obnovljeno suđenje Milanu Periću, Predragu Terziću, Aleksandru Cerovini i Spasoji Doderu za zločine u Kalinoviku.

Denis Džidić


This post is also available in: English