Članak

Ubijanje u vojnom smislu

5. Septembra 2013.00:00
Vježba evakuacije osoblja iz zgrade Međunarodnog tribunala u Haagu prekinula je suđenje Ratku Mladiću, što je optuženi prokomentarisao riječima da je predsjednik Amerike Barack Obama “naredio bombardovanje Sirije”.

This post is also available in: English

U sudnici se, dok je svjedočio vojni ekspert Tužilaštva Richard Butler, začula sirena za uzbunu, koju je propratio poziv svima da zgradu napuste kroz izlaze za vanredne situacije. Predsjedavajući sudija Alphons Orie prekinuo je zasjedanje, ali se prethodno, uz zvuk sirene, začuo Mladićev glas: “Obama naredio bombardovanje Sirije”.

Nakon evakuacije, koja je potrajala oko pola sata, osoblju je dopušteno da se vrati u zgradu Suda, uz objašnjenje da je riječ o vježbi.

Prije prekida, vojni ekspert Butler analizirao je brojne dokumente Vojske Republike Srpske (VRS) nakon zauzimanja Srebrenice 11. jula 1995. godine.

Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka. Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tužilac Peter McCloskey predočio je Butleru dokument bivšeg šefa policije u Zvorniku Dragomira Vasića, nastao poslije susreta sa Mladićem 13. jula 1995., u kojem se navodi da je Mladić naredio da policija učestvuje u “likvidaciji 8.000 muslimanskih vojnika koje je blokirala kod Konjević Polja”, kao i da se “borbe nastavljaju”.

Uz preciziranje da je u to vrijeme kolona od 12.000 do 15.000 bošnjačkih muškaraca, od kojih je trećina bila naoružana, pokušavala da se probije šumom iz obruča oko Srebrenice ka Tuzli, Butler je ocijenio da Mladićevo naređenje znači da srpske snage “mogu nastaviti da, u vojnom smislu, ubijaju” tokom borbi sa kolonom.

Prema Butlerovoj procjeni, tokom borbi bilo je, u različitim okolnostima, ubijeno između 1.000 i 2.000 bošnjačkih muškaraca.

Tužilac McCloskey posvetio je veći dio Butlerovog iskaza ispitivanju o dokumentima koji potvrđuju da je 13. jula 1995. VRS zarobila veliki broj Bošnjaka iz kolone. Kao jedan od dokaza, citirao je presretnuti razgovor u kojem je neimenovani oficir rekao da je zarobljeno 6.000 boraca. Vojni ekspert potvrdio da je istraga u kojoj je učestvovao došla do slične procjene.

Butler je posvjedočio da je više od 2.000 zarobljenika iste večeri bilo prebačeno u obližnji Bratunac. Tokom noći između 13. i 14. jula 1995. godine, po Butlerovim riječima, prvih 1.000 zarobljenika bilo je prebačeno u školu u selu Pilica kod Zvornika, gdje su kasnije strijeljani. I hiljade drugih Muslimana VRS je 14. jula transportovala na različite lokacije, gdje ih je zadesila ista sudbina. “Do 17. jula 1995., svi su bili pogubljeni”, rekao je Butler.

Pukovnika Ljubišu Bearu, tadašnjeg šefa sektora za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a, Butler je označio kao “ključnu, centralnu osobu” u organizaciji strijeljanja. Tribunal u Haagu je Bearu 2010. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid počinjen u Srebrenici, a on je na presudu uložio žalbu.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u petak, 6. septembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English