Članak

Popili pa pucali

5. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Busovače, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je iz priča i štampe čuo za ubistva nekih civila i učešće optuženih Marinića i Milića.

This post is also available in: English

Žarko Milić, nekadašnji zapovjednik voda Vojne policije u Busovači, rekao je kako poznaje optužene Zorana Marinića i Zorana Milića, koji mu je daljnji rođak.

Zadatak njegovog voda je bilo osiguravanje mjesta nesreće u kojima su na bilo koji način učestvovali vojnici. Zapovjednik Milić se ne sjeća događaja iz 1993., ali je kazao da je čuo za dva slučaja ubijanja civila u Busovači.
“Čuo sam da su Zoran i Zoran popili i nešto pucali”, izjavio je svjedok Milić, te dodao kako je kasnije putem priča i štampe čuo da je bilo ubijenih civila.
Mariniću i Miliću, bivšim pripadnicima HVO-a, sudi se za učešće u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti na području Busovače počinjenom 1993. godine, nanošenje tjelesnih povreda, te protivpravno i samovoljno uništavanje imovine.
Svjedok Milić je rekao kako Zoran Marinić “sigurno nije bio u njegovom vodu Vojne policije”. Vojni policajci su, pojasnio je svjedok, imali značke ili opasač kao oznake.
“Moguće da sam vidio značku na Mariniću”, kazao je svjedok, te dodao kako je početkom rata bilo puno znački sa oznakama Vojne policije.
Nastavak suđenja, prema rasporedu Suda BiH, zakazan je za 12. septembar.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English