Članak

Svjedok tvrdi da optuženi nije silovao

4. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine u Sarajevu, pročitan je iskaz svjedoka Odbrane koji je rekao da je optuženi Zoran Dragičević pomagao na Grbavici jednoj ženi i njenom sinu, te da je laž da je silovao.

This post is also available in: English

Iako se Željko Budimir pojavio pred sudom, on zbog zdravstvenog stanja nije svjedočio, već je pročitan iskaz koji je braniocu Dušku Tomiću dao 15. avgusta ove godine.

U iskazu stoji da je optuženi Dragičević svjedoka, njegovog oca i brata izvukao od “zlih ljudi” iz zgrade “Digitron Buje”, gdje su muškarci dovođeni, zatvarani i premlaćivani. Svjedok je naveo da je optuženi pomagao i drugim ljudima na Grbavici.

“Sve najbolje mogu reći za Dragičevića, i da njega nije bilo, ne bi bilo ni mene, mog brata i oca”, naveo je svjedok u iskazu. 

Zoran Dragičević je optužen da je od maja 1992. do decembra 1994. pljačkao i zlostavljao nesrpsko stanovništvo u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, te silovao jednu osobu.

Svjedok Budimir je rekao kako je Dragičević na Grbavici pomagao jednoj ženi i njenom sinu, te da je bio šokiran kad je čuo da je uhapšen zbog silovanja.

“Dao bih svoj život da on nije nikoga silovao. Bio je jako vezan za svoju kćerku, koju je tako dugo čekao, i on to nikad ne bi uradio”, stoji u iskazu.

Nastavak suđenja je 25. septembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English