Članak

Odsječena ljudska glava

2. Septembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Bratunca, nastavljeno je unakrsno ispitivanje zaštićenog svjedoka S-1, koji je ispričao kako je vidio odsječenu ljudsku glavu u školi u kojoj je bio zatvoren.

This post is also available in: English

Odgovarajući na pitanja branioca Petka Pavlovića, S-1 je ispričao kako je 1992. doveden sa porodicom i ostalim seljanima ispred stadiona na koji su dovođeni bošnjački civili.

“Pokraj puta, na panju, nalazila se neka lobanja sa perikom, u koju je bila zabodena krvava satara”, prisjetio se S-1 i dodao kako mu je ta slika ostala urezana u pamćenje.

Sa stadiona su, prema ranijim svjedočenjima, bošnjački civili dovedeni u Osnovnu školu “Vuk Karadžić”. S-1 je ispričao kako je u školi vidio mnoga premlaćivanja i ubistva.

“U toaletu je bilo krvi do zglobova. Vidio sam odsječenu ljudsku glavu”, rekao je S-1.

On je sa svjedočenjem počeo na suđenju održanom u martu ove godine. Na prošlom suđenju, održanom 26. augusta, S-1 je izjavio da je u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” dva puta vidio optuženog Savu Babića.

Babić je optužen da je u maju 1992. godine, kao komandir Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) u Bratuncu, naredio, počinio i propustio da spriječi zatvaranje nesrpskih civila u bratunačku školu “Vuk Karadžić”.

Prema optužnici, u školi je bilo zatvoreno oko 400 civila, od kojih su neki premlaćivani i tučeni, a više desetina ih je ubijeno ili su umrli zbog uslova u tom objektu.

Na ovom suđenju trebao je svjedočiti Mirko Prodanović, koji nije došao zbog smrti člana uže porodice.

Suđenje se nastavlja 9. septembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English