Članak

Sljedeće sedmice presuda Goranu Sariću

23. Augusta 2013.00:00
Naredne sedmice će Sud BiH izreći presudu Goranu Sariću, optuženom za zločine počinjene u sarajevskom naselju Nahorevo.

This post is also available in: English

Sariću, bivšem načelniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) Srpske opštine Centar, presuda će biti izrečena u srijedu, 28. augusta. 

Dan kasnije, Sud BiH je zakazao statusnu konferenciju pred početak suđenja Vehidu Subotiću, nekadašnjem pripadniku Armije BiH (ABiH) optuženom za ubistva hrvatskih civila počinjena u januaru 1993. u selu Dusina kod Zenice.

U petak, 30. augusta, bit će ispitan prvi od 60 najavljenih svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene nad srpskim civilima u Kladnju. Optuženi su Safet Mujčinović, Selman Busnov, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nusret Muhić, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović, Osman Gogić i Kahro Vejzović, nekadašnji pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) i civilne i vojne policije.

Za ponedjeljak je zakazano ročište na kojem će se razmatrati zdravstveno stanje Vinka Kondića, bivšeg načelnika SJB-a Ključ kojem se sudilo za zločine u tom gradu. Postupak protiv njega obustavljen je 2010. godine jer je obolio od Parkinsonove bolesti. 

Istog dana će novi svjedoci Tužilaštva BiH biti pozvani na suđenja Savi Babiću, optuženom za zločine u Bratuncu, te Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, koji se terete za genocid u Srebrenici. Suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi za zločine u Trusini bit će nastavljeno u ponedjeljak, kao i apelacioni postupak protiv Saše Zečevića za ubistva na Korićanskim stijenama.

Oliver Krsmanović, kojem se sudi za zločine u Višegradu, te bivši pripadnik ABiH Edin Džeko, optužen za ubistva i druge zločine počinjene u Jablanici i Konjicu, u sudnicama će se pojaviti u utorak, kada je zakazan i nastavak suđenja Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću, optuženima za zločine u Bratuncu. 

Tog dana će se nastaviti suđenja Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić za zločine u logoru Dretelj, te Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću za progon i druge zločine počinjene u Višegradu. Suđenje za zločine u Kotor-Varoši za koje se terete Fikret Planinčić, Rasim Lišančić, Sead Menzil i Mirsad Vatrač – također će biti nastavljeno u utorak. 

U srijedu će se nastaviti suđenja Branku Vlači za zločin u Vogošći, te Veselku i Ivi Ragužu za zločine u Stocu i Čapljini, kao i Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločin u Bosanskom Brodu.

Suđenje Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području Hadžića, nastavit će se u četvrtak, kada će i Odbrana Željka Jukića pozvati pet novih svjedoka. 

Istoga dana bit će nastavljeno i suđenje Zoranu Mariniću i Zoranu Miliću, nekadašnjim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima se sudi za ubistva u Busovači. 

Novi svjedoci Tužilaštva BiH u petak će se pojaviti na suđenju Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločin počinjen u Sarajevu.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH naredne sedmice nastavit će se obnovljena suđenja za zločine na području općina Ključ, Kalinovik i Bugojno.

Denis Džidić


This post is also available in: English