Članak

Sumnja Odbrane u valjanost dokaza

19. Augusta 2013.00:00
Tokom izvođenja materijalnih dokaza na suđenju za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, Tužilaštvo BiH je prezentiralo zapažanje tužioca Ivice Stanića u vezi sa zatvaranjem građana srpske nacionalnosti, čemu su se usprotivile Odbrane.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je u nastavku suđenja Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili kao dokaz uložilo zapažanje višeg tužioca Ivice Stanića u vezi sa zatvaranjem građana srpske nacionalnosti. 
Odbrane optuženih su uložile prigovor relevantnosti, ali i istakle da zapažanja i mišljenja kao dokaze treba uzeti s rezervom “s obzirom da su subjektivne prirode”.
Među uvedenim dokazima je i odluka o proglašenju ratne opasnosti u BiH, potom naredba o predaji naoružanja komandanta Teritorijalne odbrane (TO) Sarajevo, kao i dokazi o ovlastima i zadacima Vojne policije. 
Avdović i Vintila su optuženi da su od juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti. 
Prema optužnici, Avdović je u to vrijeme bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni. 
Nastavak suđenja zakazan je za 23. august.

Džana Brkanić


This post is also available in: English