Članak

Brižan otac

14. Augusta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, supruga optuženog Zorana Dragičevića izjavila je da on nije nikoga silovao.

This post is also available in: English

“Sto posto tvrdim da nikog nije silovao. Sedam godina nismo mogli imati dijete, onda smo dobili kćer. Ne bi nikom naudio jer je divan otac i muž”, kazala je Vojka Dragičević.

Ona je također izjavila kako je optuženi bio mobilisan i da je nosio maskirnu uniformu početkom rata.

“U oktobru 1992. sam došla na Pale, jer mi je javljeno da je Zoran ranjen. U okolini Pala smo ostali do jeseni 1993., kada se Zoran vratio na Grbavicu”, izjavila je svjedokinja i dodala kako je sa suprugom napustila BiH u proljeće 1994. godine.

Optužnica Dragičevića tereti da je od maja 1992. do decembra 1994., kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), počinio zločin nad civilima nesrpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići, Vraca, uključujući silovanja, mučenja, pljačkanja i premlaćivanja.

Na pitanje da li poznaje Veselina Vlahovića Batka, svjedokinja Vojka Dragičević je odgovorila kako ga ne poznaje i da ga je vidjela u medijima.

“Znam da je radio nešto što ne treba, a Zoran mi je rekao da bi ga spriječio da je mogao”, kazala je supruga optuženog.

Vlahović je u martu ove godine nepravosnažnom presudom osuđen na 45 godina zatvora zbog zločina počinjenih u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Na suđenju je svjedočila i Aida Rišljanin, uposlenica Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je potvrdila da je uzimala izjavu od zaštićene svjedokinje A-1, koja je tom prilikom izjavila da ju je optuženi silovao 14. jula 1993. godine.

“Upamtila sam ovu svjedokinju jer je sve vrijeme plakala”, izjavila je Rišljanin.

A-1 je u aprilu posvjedočila da ju je Dragičević odveo u svoj stan, gdje su “imali odnos” i da “nije bio nasilan”.

Branilac Duško Tomić na ročištu je zatražio prekvalifikaciju djela u optužnici, ocijenivši da se ne radi o zločinu protiv čovječnosti.

On je zatražio primjenu Kaznenog zakona SFRJ, pozivajući se na nedavnu presudu Suda u Strasbourgu, kada je konstatovano da Sud BiH nije trebao retroaktivno primijeniti zakon iz 2003. za dva predmeta ratnih zločina.

Suđenje se nastavlja 4. septembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English