Članak

Slojevi odjeće na ubijenim Srebreničanima

19. Jula 2013.00:00
Odbrana Ratka Mladića sugerisala je da sudski patolog Christopher Lawrence, pri autopsijama tijela iz masovnih grobnica povezanih sa Srebrenicom, nije bio neutralan, zbog pretpostavke da su žrtve bile strijeljani civili.

This post is also available in: English

Potvrđujući da je radna pretpostavka bila da su žrtve čije je posmrtne ostatke obducirao bile “zarobljene i strijeljane”, Lawrence je, međutim, odbacio da je to na bilo koji način uticalo na stručne zaključke koje je donio poslije autopsija.

Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice. Optužnica Mladića tereti i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Australijski patolog Lawrence je 1998. godine obavio autopsije posmrtnih ostataka – sakupljenih u 2.239 vreća – iz osam masovnih grobnica u okolini Zvornika.

Utvrdio je da su to ostaci “najmanje 883” osobe, za koje mu je rečeno da su bile iz Srebrenice. Sa posmrtnim ostacima, obducent je analizirao i 83 poveza za ruke, te 103 poveza za oči, koji su pronađeni na ostacima i u grobnicama.

Na 203 od 254 “gotovo netaknutih tijela” bile su vidljive rane nanesene mecima iz vatrenog oružja, koji su pronađeni u grobnicama, a na nekima i povrede od šrapnela eksplozivnih tijela, posvjedočio je Lawrence.

Dok ga je danas unakrsno ispitivao Mladićev branilac Dragan Ivetić, Lawrence je potvrdio da je na mnogo tijela pronašao “više slojeva odjeće”, ali je negirao da se na osnovu toga moglo zaključiti da osobe nisu stradale u julu 1995. godine.

“Pretpostavljao sam da su više slojeva odjeće imali zato što su već bili premješteni sa nekog drugog područja, pa su tako nosili. Nije mi se činilo da su ubijeni u drugo vrijeme”, kazao je svjedok.
 
Branilac Ivetić sugerisao je i da su povezi pronađeni u grobnicama i na posmrtnim ostacima mogli biti trake koje su muslimanski borci nosili oko ruku i glava radi identifikacije. Lawrence je uzvratio da mu nije poznato da su se trake tako upotrebljavale.

Upitan da li je uzeo u obzir mogućnost da su neke žrtve bile borci stradali tokom bitaka, svjedok je odgovorio potvrdno, ali da je to smatrao “izuzetno malo vjerovatnim” zbog prisustva poveza za ruke i oči u grobnicama i na posmrtnim ostacima.

Dokazni postupak protiv Mladića, tužioci će nastaviti u ponedjeljak, 22. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English