Članak

Osveta nad Srebreničanima

19. Jula 2013.00:00
Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši komandant Biračke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Svetozar Andrić izjavio je da je osveta “jedino moguće objašnjenje” za ubistva Bošnjaka iz Srebrenice počinjena nakon što su srpske snage zauzele enklav

This post is also available in: English

u u julu 1995.

Andrić je pojasnio da je to mogla biti “osveta za hiljade Srba” koje su prije jula 1995. u okolini Srebrenice ubile bošnjačke snage iz enklave. Uz osvetu, bili su “mogući i neki propusti u komandovanju”, dozvolio je svjedok.

Svjedok je potvrdio da je 11. jula 1995. godine, na dan pada Srebrenice, u obližnjem Bratuncu prisustvovao sastanku komandanta VRS-a Ratka Mladića sa generalom Radislavom Krstićem, komandantom Drinskog korpusa, i zapovjednicima Bratunačke i Zvorničke brigade, Vidojem Blagojevićem i Vinkom Pandurevićem. 

Zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici, Krstića je Tribunal u Haagu osudio na 35 godina zatvora. Blagojeviću i Pandureviću su za učešće u zločinima nad Bošnjacima izrečene zatvorske kazne od 15 i 13 godina. 

Po Andriću, međutim, “nije bilo riječi o bilo kakvom likvidiranju i premještanju lokalnog stanovništva”.

Ni Krstića, koji je vodio ofanzivu, Andrić “nikada nije čuo da govori ni sa kim o nezakonitom ubijanju zarobljenika iz Srebrenice”.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta VRS-a, optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka. On je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Andrić je posvjedočio i da je, krajem maja 1992. naredio “premještanje civilnog muslimanskog stanovništva” iz zone odgovornosti Biračke brigade, ali “organizovano i u saradnji s opštinama”. Naređenje se, kako je izjavio, odnosilo samo na “Muslimane koji su htjeli da idu”.

Svjedok je naređenje opravdao prisustvom brojnih bošnjačkih snaga, ali i srpskih paravojski, koje su u tom području bile “prijetnja i za Srbe i za Muslimane”.

Andrić je potvrdio i da je, u isto vrijeme, naredio i da u Vlasenici bude otvoren zarobljenički logor, ali uz poštovanje svih međunarodnih humanitarnih propisa. Za ubistva Bošnjaka u logoru Sušica počinjena 1992. godine, kako je posvjedočio, komandant Birčanske brigade nije znao.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 22. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English